Share This Article
Orologeria se află în acest moment sub impactul măsurilor de protecție a mediului, un aspect care influențează deciziile de cumpărare a unui astfel de produs. Peste 50% dintre consumatorii chestionați de compania de consultanță Deloitte – pentru studiul Swiss Watch Industry Study 2020 – au declarat că sustenabilitatea a fost unul dintre factorii pe care i-au luat în considerare atunci când au cumpărat un ceas. Studiul menționează modul în care “consumatorii privesc din ce în ce maim ult acreditările sustenabile ale unei mărci, în special cei din categoriile Millennials și Generation Z, despre care se știe că sunt consumatori conștienți.

De asemenea, orologeria industria ceasurilor elvețiene recunoaște importanța tot mai mare a sustenabilității și eticii pe întregul lanț valoric, mai ales sub formă de reciclare a materialelor, aprovizionare responsabilă, căutarea alternativelor pentru produsele de origine animală sau reducerea amprentei globale de carbon”. Într-un moment în care materialele inovatoare ies din departamentele de cercetare și dezvoltare, de ce sunt atât de puține ceasuri sustenabile? Trasabilitate = Responsabilitate – Chopard a fost una dintre primele mărci care s-a angajat să facă luxul mult mai etic. Începând cu 2013, compania a implementat o strategie de sustenabilitate, odată cu decizia de a obține 100% din aurul necesar de la furnizori care respect cele mai bune practice de mediu și sociale.

Acest aur provine din două surse trasabile: minele de mici dimensiuni care fac parte din schemele Fairmined, Fairtrade sau Swiss Better Gold Association și aurul care respect lanțul de custodie al Responsible Jewellery Council’s (RJC). Pe lângă asigurarea trasabilității aurului pe care îl folosește, Chopard reciclează 70% din deșeurile de aur în propria turnătorie. Un număr tot mai mare de mărci și furnizori de ceasuri elvețiene urmează exemplul Chopard și au devenit membri al RJC, după cum remarcă raportul întocmit de Deloitte. Inovațiile au repercursiuni positive asupra imaginii de marcă – cu condiția să fie cunoscute de consumatori. Potrivit studiului Deloitte, “aproape 90% dintre directorii chestionați consideră că durabilitatea este o problem important pentru industria orologeră elvețiană. Cu toate acestea, doar jumătate dintre ei comunbică active inițiativele și mai puțin de o treime publică un raport de sustenabilitate”.

Printre cei din urmă, orologeria o putem enumera marca IWC: în 2018 a devenit primul brand de ceasuri care a lansat un raport de sustenabilitate în conformitate cu standardele Global Reporting Initiative. O dovadă a faptului că eforturile depuse încep să dea rezultate, marca din Schaffhausen (nordul Elveției) menționează că și-a redus emisiile de gaze (cu efect de seră) cu circa 10%, odată cu reducerea greutății ambalajelor cu 30%. O dovadă clară a acestei schimbări de optică se observă și la alte mărci. Un exemplu îl reprezintă Baume & Mercier, brand-ul deținut de grupul Richemont oferind în 2018 o colecție de ceasuri elegante realizate din materiale reciclate, fără să include produse de origine animală sau metale prețioase.
Un început promițător, transpus astăzi într-o colecție ecologică de sine stătătoare, primul său model fiind Baume Ocean Limited Edition – carcasa fiind produsă (în proporție de 80%) din plastic colectat de Waste Free Oceans. Totodată, cureaua interschimbabilă este realizată din plstic reciclat. O altă marcă înscrisă pe acest traseu este Breitling, în 2019 începând un parteneriat cu Kelly Slater – și marca sa sustenabilă, Outerknown – rezultatul fiind modelul Superocean Heritage Chronograph 44 Outerknown, a cărui curea NATO era fabricată din Econyl®, o fibră extrasă în întregime din deșeuri de nailon și please de pescuit colectate de pe fundul mării.

Un alt exemplu este Carl F. Bucherer, marca lansând ScubaTec Black ca parte a parteneriatului cu Manta Trust – o organizație caritabilă care lucrează pentru conservarea habitatului Diavolului de Mare: “Sustenabilitatea este parte integrantă a filozofiei noastre corporative și, evident, în orologeria acestui model de ceas”, explică Sascha Moeri (CEO-ul mărcii Carl F. Bucherer). “Țesătura integrate în curea de cauciuc este fabricate din sticle de plastic reciclate, recuperate din ocean. Fiecare ceas contribuie active la protejarea resurselor naturale ale planetei”, completează executivul mărcii orologere. Încercări care ne demonstrează că există alternative de producție și, poate mai important, că viitorul poate fi mult mai verde – cu condiția ca majoritatea mărcilor să își pună în practică bunele practice asupra mediului înconjurător. Detalii aici: DELOITTE
Mai multe informații aici: #STYLE