O viață în slujba modei

Pauline de Rothschild

Pauline de Rothschild (n. Potter, 31 decembrie 1908 – 8 martie 1976) a fost scriitoare, designer de modă și, împreună cu cel de-al doilea soț, translator al poeziei elizabethane și al pieselor lui Christopher Fry. De altfel, ea avea să fie inclusă pe lista “International Best Dressed List Hall of Fame” din anul 1969, fiind singura femeie nominalizată alături de nume precum Douglas Fairbanks, Jr., Dean Acheson, Angier Biddle Duke, Cary Grant, Prințul Philip sau Ducele de Edinburgh.

Pauline de Rothschild

Născută Pauline Potter – pe strada Octave Feuillet nr. 10, în vecinătatea cartierului parizian Passy – din părinți americani bogați, aceasta descindea pe linie maternă din Thomas Jefferson (unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite și autor al Declarației de Independență din 1776), în timp ce tatăl (Francis Hunter Potter) era nepotul lui Alonzo Potter, episcop de Pennsylvania, și nepotul unei linii succesive de episcopi din New York – Horatio Potter și Henry Codman Potter – el fiind membru al unei familii proeminente din sudul Statelor Unite (începând cu secolul al XVII-lea). Datorită separărilor frecvente ale părinților ei și a divorțului lor ulterior, precum și a conflictelor generate de custodie, Pauline a cunoscut diferite grade de sărăcie și lux în orașe precum New York, Paris, Biarritz sau Baltimore. Ea a fost educată la o școală privată din Groslay, un mic orășel din nordul Parisului, precum și în diferite școli din Franța și Maryland (Statele Unite), educația formală fiind desăvârșită la vârsta de 16 ani. În 1930, în Baltimore (Maryland), Pauline se căsătorește cu Charles Carroll Fulton Leser – restaurator de artă – fiul unui judecător proeminent din epocă și rudă apropiată al unuia dintre cei mai influenți editori din oraș. Din păcate, mariajul nu a durat decât foarte puțin, Lester fiind un alcoolic și homosexual notoriu, imediat după mutarea în Spania (Mallorca) ei punând capăt căsătoriei (în anul 1939). După despărțirea de Lester, Pauline are o serie de aventuri cu bărbați celebri, printre ei numărându-se Paul-Henri Spaak (primul ministru al Belgiei), regizorul John Huston, diplomatul american Elim O’Shaughnessy sau André Levesque de Vilmorin. În 8 aprilie 1954, după câțiva ani de relație, Pauline se căsătorește cu Philippe de Rothschild – un playboy și poet devenit proprietarul fabulosului vinificator Château Mouton Rothschild. În ce privește cariera, la începutul anilor 1930 a început să lucreze ca Personal Shopper în New York, acționând ca un consilier de modă pentru bogații acelui timp, prea ocupați pentru a putea face cumpărături și destul de nesiguri pe realizarea unui stil personal.

Mai târziu, după mutarea în Europa cu primul său soț, a colaborat cu o serie de magazine din Mallorca. De asemenea, a lucrat pentru couturierul Elsa Schiaparelli în Londra și Paris, ea fiind văzută adesea îmbrăcată la diferitele recepții ale vremii cu ultimele creații ale companiei. La începutul anilor 1940, Pauline împreună cu o prietenă – fost redactor al revistei Harper’s Bazaar – pun bazele unei case de modă în New Yor (activitate care avea să se încheie destul de rapid). Deși prima colecție a fost un dezastru din punct de vedere financiar, Potter a creat o colecție pentru Marshall Field și, mai târziu, a condus divizia personalizată din cadrul companiei fondate de doamna Hattie Carnegie (înlocuindu-l aici pe Jean Louis, cel care a devenit designer în cadrul Columbia Pictures). Avea să conducă acest department timp de aproape un deceniu, fiind cunoscută sub numele profesional de Dna. Fairfax Potter. Printre clienții săi aveau să se numere nume celebre, precum Ducesa de Windsor, moștenitoarea Chrysler – Thelma Foy, actrițele Gertrude Lawrence și Ina Claire. De asemenea, ea a realizat costumele pentru piesa pusă în scenă de celebrul regizor și actor John Huston (No-Exit de Jean-Paul Sartre), în rolurile principale regăsind pe Ruth Ford și Annabella. De altfel, rochia concepută pentru Ruth Ford se află astăzi în colecția Museum of the City of New York. De asemenea, Potter a activat pentru o scurtă perioadă ca model al revistei Harper’s Bazaar, ea aflându-se în prim planul unei ședințe foto semnate de Louise Dahl-Wolfe. În ce privește activitatea literară, Pauline a fost o admiratoare a lucrărilor romancierului japonez Yukio Mishima și a scriitorului danez Isak Dinesen, ea sperând să le calce pe urme în acest domeniu. De altfel, în decursul timpului, articolele ei despre modă și călătorii au fost publicate în prestigioase reviste, precum Harper’s Bazaar și Vogue. Sfârșitul vieții avea să se petreacă la 8 martie 1976, Pauline de Rotschild suferind un atac de cord în holul hotelului Biltmore din Santa Barbara (California). Ea fusese anterior diagnosticată cu un cancer la sâni, în 1975 ea suferind o intervenție chirurgicală pe cord deschis. A fost înmormântată în cripta familiei Rothschild – în cimitirul  Château Mouton Rothschild din Pauillac – sub un catafalc realizat din marmură și cristal de Lalique.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here