Muzeul Casamonti în Florența

0
55
Palazzo Bartolini Salimbeni

Când turnul Eiffel a fost ridicat la finalul secolului al XIX-lea, Parisul a fost cuprins de o rumoare de nedescris în ce privește acest monument îndrăzneț. Cuvinte precum “inutil” sau “hidos”, alături de “lampă stradală cu adevărat tragică” și “un schelet uriaș”, au însoțit această operă de artă, astăzi fiind unul dintre cele mai căutate obiective turistice parisiene.

Dacă ajungeți la Florența, și doriți să explorați surse de cultură neconvenționale, sugestia noastră se îndreaptă către Muzeul Casamonti, istoria clădirii fiind oarecum similară cu cea a Turnului Eiffel. Așadar, povestea începe undeva la începutul secolului al XIV-lea, atunci când foarte mulți florentini aveau să reacționeze în același mod în momentul în care a fost construit Palazzo Bartolini Salimbeni. De fapt, clădirea a fost atât de mult critică încât arhitectul său – Baccio d’Agnolo, care proiectase clădirea în stilul arhitecturii romane de inspirație renescentistă – avea să inscripționeze deasupra intrării următoarele cuvinte: “Carpere Promptius Quam Imitari” (Nimic nu este mai ușor decât imitația – citat aproximativ). Astăzi, toată lumea este de acord că Palazzo Bartolini Salimbeni este una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș (Florența) și se bucură de faptul că etajul său principal este acum accesibil și vizitatorilor, în primul rând datorită domnului Roberto Casamonti, proprietarul uneia dintre cele mai renumite galerii de artă din Via Tornabuoni (se știe că aici nu puteai intra decât dacă aveai cele “mai bune conexiuni”).

De altfel, domnul Roberto Casamonti a fost întotdeauna conectat la lumea artistică italiană, el achiziționând etajul clădirii pentru a putea expune o parte din impresionanta sa colecție de artă: lucrări ale lui Picasso, Andy Warhol sau De Chirico, dar și unele dintre cele mai bune lucrări ale tinerilor artiști contemporani din Italia. Muzeul a fost inaugurat cu o selecție de lucrări ce variază de la începutul secolului al XX-lea și până în anii 1960, expoziția fiind deschisă marelui public până în luna martie 2019. După această dată, o nouă expoziție va fi dedicată celor mai recente lucrări ale colecției lui Roberto Casamonti, vizitele la Palazzo Bartolini Salimbeni putând fi efectuate doar prin rezervare telefonică sau on-line (de miercuri până duminică între orele 11:30 și 19:00). Mai multe detalii aici (prenotazioni@collezionerobertocasamonti.com).

Palazzo Bartolini Salimbeni in Evul Mediu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here