MUNSTER, BRÂNZA DIN ALSACIA

0
895

Munster este un sortiment de brânză care caracterizează cel mai bine regiunea Alsacia și terenul acesteia, numele ei evoluând de la “Monastère” – “Monstère” și până la actualul “Munstère”. Adesea consumată cu semințe de chimen, în special în regiunea Paris, brânza “Munster” este servită în zona unde este produsă fără pâine, dar însoțită de cartofi fierți – în timp ce în Haute-Alsacia (Jura Alsaciană) este inclusă în diferite salate.

              Fromage Munster

Istoria brânzei “Munster” este foarte lungă. Se presupune că numele și producția ei este legată de mânăstirea care, în secolulul al VII-lea, a dat naștere orașului Munster – călugării creând acest sortiment pentru nevoile comunității – originea fiind cuvântul „Monastère“. În anul 668 (d.Hr.), călugării benedictini – sosiți din Italia – au fondat o mănăstire în Alsacia, în valea Frecht, lăcașul de cult fiind închinat Sfântului Grigorie. În timp, zona înconjurătoare a evoluat natural de la Val Saint Grégoire la Munster, denumirea derivând din cuvântul latin “Monasterium” (evoluția cuvântului fiind Monasterium, Monastère și, în final, Munster). Ulterior, orașul Munster a făcut parte din “Decapolis” – o alianță formată din zece mari orașe ale Sfântului Imperiu Roman (de națiune germană) din regiunea Alsacia. Totodată, pe partea cealaltă a văii, o altă brânză asemănătoare era creată, aceasta purtând denumirea de “Munster  Géromé”, cele două sortimente fiind vândute în principal pe piața din Gérardmer – prețul produsului fiind stabilit în fiecare an pe 23 iunie, evenimentul fiind completat de o sărbătoare populară. Începând cu această perioadă, regiunile Alsacia și Lorena și-au combinat talentele și cunoștiintele pentru a putea dezvolta sortimentul de brânză, aceasta datorându-se faptului că efectivele de vaci treceau prin văile Munților Vosgi în segmentul ocupat de provincia Lorena.

Fromage Munster

Închirierea pajiștilor, deținute de Ducele de Lorena, era plătită în acele zile sub forma unei zile de producție a brânzei – efectuată în Gérardmer (Géromé în dialectul din regiunea Vosgi). Începând cu secolul al XIII-lea, brânza “Munster” a primit și numele de “Géromé”. Totodată, sortimentul a devenit popular în cursul secolul al XVI-lea, brânza începând să fie produsă în cantități foarte mari de la începutul secolului al XVII-lea. În ce privește produsul, brânza “Munster” se prezintă sub forma unui cilindru plat – cu diametrul între 13 și 19 centimetri – cu o grosime cuprinsă între 2,4 și 8 centimetri, în timp ce greutatea variază între 460 grame și 6 kilograme. Brânza se prezintă cu o crustă lucioasă, în nuanțe de cărămidă roșie, în timp ce mirosul este puternic și pătrunzător. Textura este una moale și suplă, gustul oferind un buchet puternic care amintește de terenul specific zonei de producție. Beneficiară a apelatiunii AOC (Appellation d’Origine Contrôlée – începând cu anul 1978), brânza este dezvoltată din “Petits Munsters” – un sortiment cu un diametru cuprins între 7 și 12 centimetri, o grosime de 2 până la 6 centimetri și o greutate de aproximativ 120 de grame. În fine, mai trebuie să amintesc că brânză “Munster” este maturată între două și trei luni, pe parcursul procesului ea fiind spălată periodic. Mai multe detalii aici (www.fromage-munster.com).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.