Montegrappa, ediție Leonardo da Vinci

0
44
Montegrappa - Leonardo da Vinci

Montegrappa – Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la trecerea în neființă a lui Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele artistic de „Leonardo da Vinci”. Unul dintre cele mai reprezentative nume ale „Renașterii Italiene”, Leonardo a fost – în perioada de apogeu – un spirit universalist: pictor, arhitect, inginer, inventator, anatomist și cartograf, sculptor și scriitor, el fiind considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Geniul său creator și spiritul inventiv și-a pus amprenta asupra epocii, Leonardo fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaitâlnită până atunci, animat de o imaginație fără precedent în istorie.

Montegrappa - Leonardo da Vinc

Este considerat unaul dintre cei mai mari inovatori în domeniul picturii și unul dintre cei mai mari inventatori, multe dintre creațiile lui fiind aduse „la viață” în zilele noastre, aparatele imaginate de el fiind perfect funcționale (ca principiu de lucru). Deși se fac speculații asupra metodelor sale empirice de studiu, vizunea lui Leonardo da Vinci asupra lumii este mai degrabă logică decât misterioasă. „Omul Vitruvian” (numele complet fiind Le proporzioni del corpo umano secondo Vitruvio) este un desen realizat în 1490, însoțit de comentarii asupra operei arhitectului Vitruvius, o imagine iconică și un adevărat simbol al Renașterii.

Lucrările rămase în urma lui, amintind aici picturile, desenele și caietele cu note științifice, constituie o contribuție de o inestimabilă valoare pentru cultura umană, pentru artă, dar mai ales pentru știință, rivalizând doar cu opera unui alt mare contemporan – Michelangelo Buonarotti. Spirit universalist și inventator înnăscut, Leonardo da Vinci a conceput diferite mașinării de zburat, un tanc, o mașină de socotit și multe altele. Cum Leonardo a fost unul dintre personajele semnificative ale istoriei universale, Montegrappa onorează figura complexă a artistului, printre familiile de instrumente de scris ale mărcii italiene regăsind și una cu adevart specială: „Genio Creativo”. Lansată sub numele „Rennaissance Man: Leonardo da Vinci”, colecția sărbătorește o jumătate de mileniu de la moartea acestui artist complex. Un tribut adus morții lui Leonardo, colecția Montegrappa oferă pasionaților instrumente de scris și rollere, fiecare ediție fiind limitată la 500 de exemplare unice, numerotate. Instrumente de scris ce reflectă tocmai spiritul ingenios al artistului italian, piesele prezente în colecție fiind fabricate din materiale contrastante, îmbinând natura cu tehnologia: lemn fin de măslin (pentru corpul instrumentului de scris) și oțel inoxidabil satinat cu detalii din alamă pentru capac și diferite ornamente.

Astfel, capacul este modelat sub o formă specifică epocii lui Leonardo, reprezentând un element de principiu al construcției și mecanicii. Carcasa și semnătura clipului de prindere sunt realizate din oțel inoxidabil, modelat conform conceptelor geometrice majore ale lui Leonardo da Vinci. În același timp, interiorul capacului este realizat din alamă, un metal utilizat deseori de inginerii din perioada în care a trăit artistul. Sculpturile prezente pe capac sunt inspirate din desenele și schițele sale tehnice, secțiunea de prindere – din oțel inoxidabil – fiind decorată cu sculpturi din laser ale jumătăților de lună stereometrice ale lui Leonardo, așa numitele transformări ale „lunulelor”. Instrumentul de scris este alimentat de o pompă, în timp ce penița este realizată din aur de 18 K. În plus, pentru a transmite aprecierea pe care o poartă Montegrappa geniului creator al lui da Vinci, ambalajele în care sunt livrate intrumentele de scris respectă unele dintre creațiile artistului: vehiculul de luptă imaginat de Leonardo da Vinci sau o cutie dreptunghiulară cu desene inspirate din schițele acestuia. Mai multe detalii despre această colecție aici (Sub Soarele Toscanei).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here