MONTE VERONESE, BRÂNZA DIN VERONA

0
33

Monte Veronese este una dintre primele brânzeturi italiene care au primit “Denominazione di Origine Protetta” (Denumirea de Origine Protejată), aceasta fiind acordată în anul 1993. Realizată din două sortimente de lapte – integral și d’allevo – brânză poate fi adaptată cu ușurință la cele sofisticate nevoi gastronomice. Tradiția brânzei Monte Veronese” întrepătrunde moștenirea geografică a regiunii situate între Monti Lessini și Monte Baldo, în mijlocul uimitorului peisaj al provinciei Verona.

Monte Veronese

Povestea acestui sortiment de brânză este cu siguranță una foarte veche, o dovadă a rădăcinilor sale fiind regăsită în chiar numele său. “Caseus Macaegus” sau “Caseus Oculus” sunt termenii tipici ai perioadei Romei antice, cele două denumiri referindu-se la prezența unor mici orificii în partea interioară a brânzei, acestea fiind mai evidente la versiunea “d’allevo”. Potrivit dovezilor, procesele prin care se obținea “Monte Veronese” nu erau foarte dezvoltate, dar, odată cu sosirea “cimbrilor” în actuala regiune Verona, producția acestui sortiment de brânză a cunoscut o rafinare din ce în ce mai accentuată. Importantă acestuyi extraordinar produs a fost recunoscută nu numai cu introducerea “DOP” în 1993, ci și prin introducerea în prestigioasă “Slow Food Products”, în special pentru versiunea “d’allevo”. Începând cu anul 1983, consorțiul “Monte Veronese” a început să protejeze acest sortiment de brânză, promovând numeroase înțiative, degustări și festivaluri, numele produsului fiind difuzat la nivel internațional. de asemenea, consorțiul a adoptat drept simbol un vultur poziționat în vârful unei scări – logo-ul fiind o onoare adusă familiei Scala, cea care a condus timp de veacuri destinele orașului Verona. În ce privește metodele de producție, trebuie menționat încă de la început că laptele necesar producerii brânzei “Monte Veronese DOP” este colectat în principal din partea de nord a provinciei Verona. Produsul se distinge în funcție de procedeele de producție și caracteristicile organoleptice – “lapte proaspăt” și “d’allevo” Monte Veronese. Prima categorie oferă o brânză semipreparată, sortimentul fiind utilizat în principal ca o brânză de masă. Este fabricată din lapte integral proaspăt – ulterior fiind adăugat cheagul și bacterii starter. După cinsprezece – douăzeci de minute începe să apară curdul, acesta putând fi rupt până la formarea unor granule cu dimensiunea unui bob de orez. În etapa următoare, curdul suferă un proces de încălzire pe parcursul a zece minute – la o temperatură de 45 grade. După această etapă, brânza este lăsată să se “odihnească”, operațiunea oferind posibilitatea extracției părții lichide din interiorul produsului. Procedeul necesită un timp de aproximativ treizeci de minute, sortimentul fiind depozitat pentru “curățare” în următoare douăzeci și patru de ore. În acest moment sunt realizate și procesele de sărare, uscare și saramură – produsul fiind lăsat să se matureze timp de treizeci de zile. În schimb, Monte Veronese “d’allevo” este un produs de masă, dar care poate fi și rasă – brânza fiind produsă din lapte de vacă semi-degresat. Maturarea necesită cel puțîn nouăzeci de zile, existând posibilitatea prelungirii acesteia până la șase luni.

Monte Veronese

Forma brânzei Monte Veronese” – realizate din “lapte integral” – este una cilindrică, cu o înălțime de aproximativ 7 – 11 centimetri și un diametru de 25 – 35 centimetri. Crusta care acoperă brânza este una destul de subțire, elastică, cu o nuanță în culoare de galben-pai, aceasta putând deveni mai intensă pe măsură ce se maturează. În interior, brânza poate fi albă sau în nuanța paiului, cu mici orificii, împrăștiate pe toată suprafața produsului. Gustul este același ca și la celelalte brânzeturi din lapte de vacă (semi-tari), delicat și, în același timp, deosebit de plăcut – în principal datorită laptelui integral, acesta conferind produsului o aromă interesantă de iaurt. Totodată, brânza “Monte Veronese” – realizate după metoda “d’allevo” – se prezintă cu aceleași caractristici externe ca și la versiunea “lapte integral”, diferența fiind oferită de aspectul interior – mai multe orificii cu diametrul de trei centimetri. Gustul este o altă notă particulară, sortimentul oferind o aromă condimentată – obținută în funcție de perioada de maturare la care este supusă brânza. În fine, în incherea articolului, trebuiesc menționate și sugestiile de servire (asocierea corectă fiind un pas important în servirea oricărui sortiment de brânză). “Monte Veronse” este o brânză versatilă, sortimentul putând fi servit la masă sau rasă, mai ales în versiunea măturată “d’allevo”. Monte Veronese – “lapte integral” – se distinge prin gustul său delicat, ușor acid, ceea ce o face perfectă pentru a fi servită singură sau în asociere cu diferite salate proaspete. În regiunea de proveniență se folosește ca ingredient pentru “fondue” tipice sau în asociere cu alte brânzeturi. Aciditatea se îmbină perfect cu cele mai amare gusturi, precum gemurile din citrice, sau cu miere – în special mierea din castan “Miele delle Dolomiti Bellunesi”. În schimb, sortimentul “d’allevo” poate fi asociat unei game de produse mult mai largi. Perfectă pentru a fi rasă, brânza poate oferi gust și corpolență unei palete largi de paste sau risotto. Combinația tipică din nordul provinciei Verona este cu polenta, dar poate fi asociată și cu diferite legume. De asemenea, vinurile cele mai indicate pentru sortimentul “lapte integral” nu trebuie să fie prea intense, exemplele fiind vinul spumant, vinul alb mediu sau un vin roșu mai ușor. În ce privește versiunea “d’allevo”, această poate fi consumată în asociere cu vinurile roșii vechi, precum un Valpolicella DOC sau Bardolino, localnicii asociind deseori un excelent vin de stafide. Dacă v-am convins, nu-mi rămâne decât să vă îndrum către un magazin de specialitate, dumneavoastră fiind singurii în măsură să decideți dacă vă place sau nu acest sortiment de brânză. Poftă bună!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here