După o perioadă în care nu am mai postat nimic despre brânzeturi, vă invit să descoperiți un sortiment originar din Franța. Brânza este cunoscută sub denumirea Mont d’Or – Vacherin de Joux sau Vacherin du Haut-Doubs – numele său provenind de la natura laptelui, precum și de la proximitatea Mont d’Or, un masiv cu o înălțime de aproximativ 1461 metri. Brânza are o formă cilindrică și cântărește între 750 grame și 1,5 kilograme, timpul de maturare necesar (într-o pivniță rece) fiind de o circa o lună.

Odată măturată, Mont d’Or este servită cu ajutorul unei linguri – după ce a fost îndepărtată crusta, urmărindu-se circumferința brânzei. În ce privește trecutul său istoric, se pare că primele dovezi scrise provin din secolul al XVIII-lea. A apărut pe masa lui Louis al XV-lea, regeleui plăcându-i finețea și textura deosebită a brânzei. Originară din Franche-Comté, această brânză tradițională a fost produsă timp de mai multe secole în regiunea Haut-Doubs (în aproapiere de granița cu Elveția). La începutul toamnei, efectivele de bovine se întorc în grajduri după ce au petrecut vara pe pășunile înalte. De-a lungul timpului, fiindcă cantitățile de lapte necesare producerii sortimentului Guyères de Comté erau insuficiente, fermierii au fost nevoiți să producă brânzeturi cu forme mai mici – în procesul de fabricație utilizându-se mai puțin lapte. Datorită formei lor, aceste mici sortimente de brânză au primit denumirea “boëte fromage”, ceea ce explică de ce Mont d’Or este astăzi o brânză sezonieră. Timpul optim de producție este între 15 august și 15 martie, la o altitudinea de 700 de metri, laptele utilizat provenind doar de la rasele de bovine Montbéliarde și French Simmental. Fabricată din lapte crud, Mont d’Or necesită – pentru un kilogram de brânză – aproximativ șapte litri de lapte, după maturare aceasta fiind presată în matrițe pentru se obține forma cilindrică. Ulterior, se îndepărtează din matriță și este introdusă într-o formă din coajă de molid (ceva mai mică decât diametrul brânzei, ceea ce îi dă brânzei un aspect încrețit). În ce privește gustul, el este unul lemnos – cu aromă de rășină – ceea ce face să fie o brânză gourmet. De asemenea, parfumul brânzei este dominat de aroma cojii de molid, gustul lemnos variind de la ciuperci și până la cartofi. În fine, nu-mi rămâne decât să vă invit să descoperiți acest sortiment în magazinele de specialitate, mai multe informații despre brânzeturile Mont d’Or fiind disponibile aici (VACHERIN).