Mont D’Or, brânză din Haut-Doubs

0
512

După o perioadă în care nu am mai postat nimic despre brânzeturi, vă invit să descoperiți un sortiment originar din Franța. Brânza este cunoscută sub denumirea Mont d’Or – Vacherin de Joux sau Vacherin du Haut-Doubs – numele său provenind de la natura laptelui, precum și de la proximitatea Mont d’Or, un masiv cu o înălțime de aproximativ 1461 metri. Brânza are o formă cilindrică și cântărește între 750 grame și 1,5 kilograme, timpul de maturare  necesar (într-o pivniță rece) fiind de o circa o lună.

Vacherin Mont d’Or

Odată măturată, Mont d’Or este servită cu ajutorul unei linguri – după ce a fost îndepărtată crusta, urmărindu-se circumferința brânzei. În ce privește trecutul său istoric, se pare că primele dovezi scrise provin din secolul al XVIII-lea. A apărut pe masa lui Louis al XV-lea, regeleui plăcându-i finețea și textura deosebită a brânzei. Originară din Franche-Comté, această brânză tradițională a fost produsă timp de mai multe secole în regiunea Haut-Doubs (în aproapiere de granița cu Elveția). La începutul toamnei, efectivele de bovine se întorc în grajduri după ce au petrecut vara pe pășunile înalte. De-a lungul timpului, fiindcă cantitățile de lapte necesare producerii sortimentului Guyères de Comté erau insuficiente, fermierii au fost nevoiți să producă brânzeturi cu forme mai mici – în procesul de fabricație utilizându-se mai puțin lapte. Datorită formei lor, aceste mici sortimente de brânză au primit denumirea “boëte fromage”, ceea ce explică de ce Mont d’Or este astăzi o brânză sezonieră. Timpul optim de producție este între 15 august și 15 martie, la o altitudinea de 700 de metri, laptele utilizat provenind doar de la rasele de bovine Montbéliarde și French Simmental. Fabricată din lapte crud, Mont d’Or necesită – pentru un kilogram de brânză – aproximativ șapte litri de lapte, după maturare aceasta fiind presată în matrițe pentru se obține forma cilindrică. Ulterior, se îndepărtează din matriță și este introdusă într-o formă din coajă de molid (ceva mai mică decât diametrul brânzei, ceea ce îi dă brânzei un aspect încrețit). În ce privește gustul, el este unul lemnos – cu aromă de rășină – ceea ce face să fie o brânză gourmet. De asemenea, parfumul brânzei este dominat de aroma cojii de molid, gustul lemnos variind de la ciuperci și până la cartofi. În fine, nu-mi rămâne decât să vă invit să descoperiți acest sortiment în magazinele de specialitate, mai multe informații despre brânzeturile Mont d’Or fiind disponibile aici (VACHERIN).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.