Momente legendare la CES 2019

0
352

Programat la finalul lunii iunie (29 – 30 iunie), Concursul de Eleganţă Sinaia 2019 a fost una dintre cele mai spectaculoase ediţii de până acum, pe parcursul a două zile oaspeții având ocazia să urmărească mai multe momente importante: automobile cu poveste, un juriu bogat, expoziţii speciale din partea BMW, MINI, BMW Motorrad şi, în premieră – că marcă invitată – Citroën.

Un alt moment important a fost marcat de întoarcerea automobilelor de competiţie la eveniment, dar şi debutul unei categorii noi, dedicată unora dintre cele mai mici automobile din istorie – “Legende de mic litraj”. Totodată, la eveniment au fost prezenți 36 de participanţi din patru ţări. De remarcat, încercarea temerară a lui Yurgen Degtyarev (Federația Rusă), acesta planificând un traseu de aproximativ 5000 de kilometri cu automobilul său – un model Peugeot 203 din 1958 – pentru a fi prezent la eveniment. O altă prezenţă de excepţie a fost autoturismul care a aparţinut Preşedintelui de Onoare al Retromobil Club România, MS Regele Mihai I: un roadster sportiv Aero 30, produs în 1936. De altfel, acest automobil a fost și marele câștigător al competiției. Evident, nu putem să-l uităm pe dl. Wolfgang Buchta (Redactor-şef al publicaţiei Austro Classic și Președintele Juriului), domnia sa fiind premiat de publicația noastră (în parteneriat cu cu importatorul oficial MontegrappaLuxury Grand Store) pentru activitatea depusă în cadrul concursului. Totodată, fiindcă am pomenit de juriul concursului, trebuie să menționăm că în acest an componența acestuia a fost asigurată de mai mulţi membri cu experienţă în industria auto.

Enumerăm aici pe dl. Alexey Kheza (designerul BMW care a semnat exteriorul noilor BMW Seria 3 şi BMW Seria 7) sau dna. Jackie Jouret (jurnalist de origine americană), cu o experienţă bogată în domeniu, domnia sa fiind și autoarea descoperirii modelului BMW 507 care a aparţinut lui Elvis Presley. De asemenea, BMW Group a fost prezent cu trei zone expoziţionale dedicate mărcilor grupului. MINI – o marcă care aniversează 60 de ani de existență – care a prezentat două modele clasice din colecţia lui Marian Comşa. Alături de acestea, BMW a prezentat publicului și noua gamă de lux (BMW Seria 7 şi BMW Seria 8), “vedeta” concursului fiind un model interbelic încărcat de legende: un BMW 327 Cabriolet achiziţionat de nou în 1938 de la reprezentanţa oficială BMW din Bucureşti, în “spatele” lui fiind regăsită o poveste care reflectă istoria zbuciumată a României din ultimii 70 de ani. Alături de BMW Group România, partener tradiţional al evenimentului, am regăsit și Citroën – coonstructorul francez deschizând seria de mărci invitate – evenimentul oferind oportunitatea de a aniversa centenarul companiei, o expoziţie de modele clasice Citroën fiind prezentată în parcarea aflată deasupra Complexului Economat. De altfel, Citroën a fost primul producător din afară Statelor Unite ale Americii care a fabricat automobile de producţie în masă, ambiţia lui André Citroën fiind aceea de a transforma automobilele în bunuri accesibile tuturor. Departe de a fi uitate, talentul şi viziunea sa îndrăzneaţă au lăsat o amprentă ce continuă şi în zilele noastre, Citroën devenind în primii opt ani de existență cel mai mare fabricant european de autoturisme şi cel de-al patrulea la nivel mondial. În 1919, atunci când începe producţia de vehicule, André Citroën a ales ca logo chevronul dublu, acesta fiind schimbat în decursul anilor – până în anii ’80 el păstrându-și culorile albastru şi galben, perioada când marca a optat pentru un fond roşu, oferind un aspect mai dinamic.

În fine, evenimentul a fost organizat (ca în fiecare an) de Retromobil Club România, sub înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, cu sprijinul Primăriei Oraşului Sinaia (un partener important al evenimentului). Conform dlui. Vlad Oprea (Primarul Oraşului Sinaia), „Concursurile automobilistice au mereu ceva aparte, iar la Sinaia este o tradiție să ne bucurăm de mașini speciale, fie de viteză, fie de epocă. Cu un rafinament și o eleganță ce ne duc cu gândul la perioada în care Sinaia era reședința regilor, Concursul de Eleganță din acest an a fost un spectacol deosebit al mașinilor rare”. Printre experienţele artistice ale concursului, l-am remarcat pe dl. Adrian Mitu (pictorul oficial al evenimentului), acesta realizând, ca în fiecare an, câte o acuarelă cu fiecare participant din concurs. Premiat de publicația noastră (pentru activitatea depusă în cadrul concursului), Adrian a putut fi întâlnit de public în cadrul restaurantului Carol Gastro Bierhaus. De asemenea, Mădălina Petre, Theodor Andreescu şi Radu Croitoru, muzicieni de jazz şi muzică de cameră, au asigurat o atmosferă specială în grădinile Castelului Peleş, interpretând lucrări care au evocat automobilele prezente în concurs. Totodată, Radu Chindriş (prezent pentru al doilea an consecutiv) a realizat fotografii cu unul din cele mai vechi procedee din lume: ambrotipie pe colodiu umed, folosind obiective din secolul XIX. Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile aici (BMW) – Foto: Radu Chindriş/BMW.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.