Moët & Chandon… scurt istoric

0
11
Moët & Chandon

Moët & Chandon este cu siguranță unul dintre marile nume din domeniul șampaniei de lux. Cu o istorie ce se întinde pe aproape trei sute de ani de tradiție în vinificație și comercializare, casa franceză este cea mai mare din lume, anual aici fiind produse aproximativ treizeci de milioane de sticle de șampanie. De asemenea, este una dintre favoritele celebrităților și al caselor regale. Însă, oricât de popular este brandul, există posibilitatea să nu cunoașteți multe lucruri despre prețioasa băutură. Vă vom prezenta în continuare opt dintre cele mai importante mențiuni despre celebra casă de șampanie.

Moët & Chandon

Originea denumirii – în general, “T-ul” d ela finalul unui cuvânt în limba franceză nu se aude. Nu este și cazul șampaniei noastre, iar acest aspect este din cauza provenienței familiei Moët: originară din Țările de Jos, familia s-a mutat în anul 1400 în Franța, ei păstrând pronunția originară a numelui de familie.

Un nume cu origini nobile – în anul 1445, regale Franței – Charles al VII-lea – a decis să-I înnobileze pe frații Jean și Nicolas Moët (care, în mod ironic, le-ar fi plăcut să sărbătorească această înnobilare cu o șampanie). Titlul a avut continuitate până în anul 1743, atunci când descendentul lor – comerciantul de vinuri Claude Moët – a fondat casa care îi poartă numele în Épernay, zona unde el producea și comecializa vinurile.

Moët & Chandon – Jean-Rémy Moët & Claude Möet

Chandon dezvoltă business-ul – ca marcă, Moët & Chandon s-a dezvoltat de-a lungul generațiilor: mai întâi a fost Claude, locul lui fiind luat de nepotul său,  Jean-Rémy – cel a ajutat la crearea și globalizarea identității șampaniei. Când fiul său – Victor Moët – a preluat afacerea în anul 1832, lui i s-a alăturat cumnatul său – Pierre-Gabriel Chandon de Briailles. Însă, numele de Chandon a fost alăturat mult mai târziu, în anul 1973, atunci când casa de șampanie a devenit primul producător francez de vinuri care s-a stabilit în Napa Valley (Statele Unite) ca Domaine Chandon.

Favorita Reginei Elisabeta a II-a – casa de șampanie face parte din cel mai mare conglomerat de lux din lume: LVMH – sau Louis Vuitton Moët-Hennessy – un grup fondat în anii 1980. Așadar, este cât se poate de firesc ca Moët să dețină ceea ce se numește “mandat regal” – oferind reginei Elisabeta a II-a una dintre cele mai bune șampania. De altfel, Moët a fost alegerea casei regale britanice atunci când Charles (Prinț de Wales) și Diana (Ducesă de Cornwall) s-au căsătorit în 1981.

Moët & Chandon – Regina Elisabeta a II-a. Sursă: Runway Magazine

Casa începe producția Dom Perignon & Hennessy – Moët & Chandon produce unele dintre cele mai apreciate băuturi de lux din lume. Casa franceză a început să producă Dom Perignon în anul 1921 – ca o șampanie vintage de lux. O șampanie produsă doar în perioada bună de recoltare și cu o vechimde cel puțin zece ani, motiv pentru care este disponibilă în acest moment Dom Perignon 2009. De asemenea, Cognac Hennessy a intrat în portofoliul producătorului francez în anii 1970.

Napoleon, “fan” declarat al șampaniei Moët – vorbind despre “identitatea de lux”, Napoleon a fost cunoscut ca un consumator al acestei nobile băuturi, el sărbătorindu-și victoriile cu renumita șampanie. Se presupune că el a fost coleg de școală cu Jean-Rémy, relația lor continuând de-a lungul anilor, alimentată de obiceiul lui Napoleon de a avea în permanență sticle de șampanie înaintea unor campanii militare majore, motivând că “ la victorie ne ajută, la înfrângere nu este necesară”. De accord… am putea spune astăzi.

Moët & Chandon – Prima sticlă de Moët Imperial (1869)

Este produsă din trei soiuri de struguri – șampania Moët Impérial este produsă traditional din trei soiuri de struguri: Pinot Noir, Chardonnay și Pinot Meunier. Strugurii sunt culeși de pe sute de parcele, aflate pe teritoriul bogat în calcar a sute de sate din provincial Champagne. Așadar, în timp ce componentele sale sunt simple – trei soiuri clasice de struguri – ansamblajul șampaniei Moët este marcat de un proces complex, reflectând un mozaici de terroir-uri.

Moët & Chandon, prima șampanie oferită unui campion – de la victoriile sărbătorite de napoleon cu șampanie ajungem în vremurile noastre, atunci când o sticlă de Moët & Chandon a fost desfăcută la finalul celebrei curse de 24 ore de la Le Mans – câștigată de inovativul Ford GT40. Nu este clar dacă a fost o inspirație divină (a celebrului călugăr Pierre Pérignon), dar pilotul câștigător a desfăcut o sticlă de șampanie ți a pulverizat conținutul ei asupra mulțimii adunate să-l aclame (un gest devenit tradițional la finalul fiecări curse automobilistice din lume). Sursă documentare: Vinepair – Wikipedia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here