“Fashion For Good” este un muzeu interactiv care își propune să îi învețe pe vizitatori despre inovațiile din industria modei și a produselor textile, proiectul fiind dezvoltat de studioul “Local Projects”. Situat în centrul orașului Amsterdam, muzeul a fost inaugurat în 5 octombrie și prezintă exponate interactive care urmăresc să-i învețe pe vizitatori despre moda responsabilă. Expoziția “Fashion for Good” are rolul de a schimba obiceiurile de cumpărare ale oamenilor, demonstrând risipa din acest moment în industria de modă și modul cum aceste practice pot fi schimbate.
Astfel, în Innovation Lounge vizitatorii sunt introduși în universul a cincizeci de inovatori ce au căutat să schimbe industria modei. Printre ele, regăsim “Colorfix” – o tehnologie ce a utilizat micro-organismele incluse într-o colecție prezentată de Stella McCartney, sau “Mycotex” – o companie ce a realizat un material denumit “mycelium”, acesta fiind extras din rădăcinile unei ciuperci. De asemenea, printre materialele prezentate în muzeu regăsim și “pielea” realizată din extract de mere, tehnologia de lustruit biodegradabilă și tehnologia blockchain, toate aceste materiale dorind să facă din industria modei una mult mai ‘prietenoasă” cu mediul înconjurător. O “cascadă de impact” situată în lounge oferă câte un citat din partea fiecărui inovator, fiecare recunoscând o anumită problemă din industrie și modul cum intenționează să o rezolve. De exemplu: “Poliesterul, unul dintre cele mai utilizate materiale, poate avea o durată de viață de aproximativ două sute de ani. Materialele Mango au creat o alternativă a acestui polyester, el fiind complet biodegradabil”. În cadrul “Design Studio”, vizitatorii pot crea un tricou durabil – postat ulterior pe site-ul muzeului. Pe măsură ce vizitatorii creează designul, imaginile muncii lor sunt proiectate pe peretii studioului. Când vizitatorii intră în muzeu, li se oferă o brățară de identificare cu frecvență radio (RFID), realizată din plastic reciclat, pentru a fi purtată pe măsură ce explorează spațiul expozițional. Brățara colectează “badge-uri” care reprezintă acțiuni practice pe care le utilizatorul le poartă asupra lui pe toată durata turului. Datele sunt prezentate pe un plan personalizat de acțiune digitală, oferind sfaturi utile pentru a-și putea schimba comportamentul de cumpărare. De asemenea, brățara poate fi folosită și la achizționarea diferitelor obiecte comercializate de muzeu (obiecte ce sunt realizate numai din materiale certificate în mod durabil, multe dintre acestea fiind produse evidențiate în Innovation Lounge).
De altfel, tema colecțiilor este gândită pentru a putea fi schimbată la fiecare trei luni, prima dintre acestea având în centrul ei “rolul apei în industria modei”. Jake Barton (fondatorul Local Projects) consideră esențial că, “consumatorii să conducă coversatia” – pentru a se asigura că moda și durabilitatea pot exista în viitor. “Când am început acest proiect, am fost șocați să aflăm că industria confecțiilor se numără printre cei mai mari contributori industriali la schimbările climatice, o estimare de 1,2 miliarde tone de emisii de gaze cu efect de seră în fiecare an”. Un alt exemplu al durabilității este oferit de construcția clădirii, materialele utilizate fiind dintre cele mai “curate” și sigure decât alternativele convenționale, ele fiind proiectate pentru mai multe utilizări. Expozițiile beneficiează de lumina naturală a soarelui, aceasta fiind folosită și pentru reducerea consumului de energie electrică. “Spațiile noastre de lucru și întâlniri includ o combinație de mobilier second-hand și închiriat, încercând astfel să prezentăm diferitele modele de achiziții care contribuie la o economie circulară”, se arată într-o declarație postată pe site-ul muzeului. Cabinele de telefon din spațiul de lucru sunt realizate din plăci de rigips, ele respectând principiile economiei circulare. De asemenea, cabinele includ materiale precum lâna regenerabilă și uși din oțel și sticlă reciclabile. Panourile din lemn utilizate în interiorul muzeului provin din păduri gestionate în mod durabil, în timp ce umerașele pe care sunt prezentate exponatele au fost realizate la comandă din fibre de hârtie reciclată 100%. Dacă v-am trezit interesul pentru acest subiect, nu-mi rămâne decât să vă invit să accesați pagina oficială a muzeului. Mai multe detalii aici (www.fashionforgood.com).