Share This Article
MNAR și Institutul Prezentului invită publicul să re-descopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene. Amenajată în Aripa Kretzulescu a Muzeului Național de Artă al României, expoziția urmează să fie inaugurată joi, 14 octombrie.
Prezentarea expoziției are loc în fața sculpturii artistului Henry Moore, în curtea de onoare a MNAR. Cu un caracter documentar, expoziția propune o contextualizare a expoziției Henry Moore la București, Bratislava, Praga și Budapesta (1966/67). Figură centrală a sculpturii moderne, Henry Moore este unul dintre cei mai importanți artiști britanici ai secolului XX. El este cunoscut pentru figurile sale modelate, abstracte (bronz și piatră).
Expoziția
“Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” constituie un proiect colectiv de cercetare. Este o expoziție inițiată de istoricii de artă Alina Șerban (București), Daniel Véri (Budapesta) și Lujza Kotočová (Praga). Evenimentul include zeci de materiale de arhivă, precum și o serie de interviuri cu artiști și oameni de cultură. Un demers amplu, organizat de Consiliul Britanic împreună cu autoritățile din România, Ungaria și Cehia.
“Este considerată a fi cea mai amplă retrospectivă internațională a artistului britanic. Expoziția itinerantă Henry Moore cuprinde lucrări — sculpturi/desene — realizate de-a lungul a cinci decenii (1924/1964). Cercetarea urmărește istoriile evenimentelor la București, Praga, Budapesta, investigând rolul lor în îmblânzirea ideologiilor antagoniste după 1960. Rezultat al schimburilor culturale cu Blocul Estic”, spune Alina Șerban.
Cronologia
Cronologia prezentă în cadrul expoziției analizează astfel de conexiuni bilaterale între Anglia și cele trei țări socialiste. Totodată, evidențiază evenimente legate de Moore care au avut loc în Blocul Estic”, completează Alina Șerban (Curator la Institutul Prezentului). ”MNAR sprijină proiectele de cercetare pentru valorificarea expozițională a patrimoniului tezaurizat de MNAR”. spune Călin Stegerean (Director General MNAR).
Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal AICI