MINI LIVING LA CHINA HOUSE VISION

0
32
MINI Living Urban Cabin

MINI prezintă cea mai recentă MINI LIVING Urban Cabin la expoziţia de arhitectură interdisciplinară China House Vision de la Beijing, în perioada 21 septembrie – 4 noiembrie 2018. Conceptul de microapartament a fost dezvoltat în colaborare cu arhitectul local Dayong Sun. Urban Cabin din Beijing este a patra interpretare a conceptului dezvoltat anul trecut de MINI LIVING. Urban Cabin oferă spaţiu de locuit temporar, cu un grad ridicat de flexibilitate şi o mulţime de posibilităţi – pe o suprafaţă de doar 15 m2.

Un accent deosebit pe design este identitatea şi cultura locală a locaţiei specifice în fiecare caz. După escale la Londra, New York City şi Los Angeles, cea mai recentă sursă de inspiraţie este Beijing. Tema centrală a proiectului este explorarea modului în care spaţiul poate fi utilizat într-un mod inovator pentru a crea un nou sentiment al comunităţii şi o calitate maximă a vieţii pe o suprafaţă minimă. Pentru a realiza acest lucru, MINI LIVING Urban Cabin Beijing reinterpretează formele tradiţionale ale vieţii urbane din China, stimulând astfel dialogul cu viaţa comunităţii din oraş. MINI Living a început în 2016 şi este dedicat dezvoltării conceptelor rezidenţiale noi pentru conurbaţiile urbane din întreaga lume. Sunt luate în considerare dezvoltările în oraşe mari, cum ar fi lipsa spaţiului şi creşterea preţurilor, precum şi dorinţa de flexibilitate, identitate locală şi interacţiune comună. Pentru a aborda aceste aspecte diverse, proiectul preia principiul “utilizării creative a spaţiului” – dezvoltat pentru modelul Mini clasic în domeniul designului auto – şi îl aplică în contextul rezidenţial.

Format vizionar cu rădăcini istorice – Fiecare MINI Living Urban Cabin este alcătuită din trei elemente formale. Secţiunile de locuit şi dormit de pe o parte a microapartamentului şi bucătăria şi baia de cealaltă parte sunt proiectate de echipa MINI Living Design. A treia secţiune este definită de MINI ca un spaţiu experimental cu caracterul unei instalaţii: pentru fiecare cabină, un birou local de arhitectură este invitat să completeze acest spaţiu. Tema selectată trebuie să fie relevantă întotdeauna pentru locaţia respectivă. În Beijing, acest spaţiu experimental a fost dezvoltat în colaborare cu arhitectul local Dayong Sun. El a creat o zonă deschisă de întâlnire ca omagiu pentru curţile hutongurilor tradiţionale. Oglinzile aurii, asemănătoare telescopului, se montează deasupra acestui spaţiu interactiv, reflectând mediul imediat, dar şi contextul urban extins. Un leagăn în centrul spaţiului oferă o prezenţă inedită şi jucăuşă. Facilităţile de depozitare şi de şezut amplasate în jurul Urban Cabin sunt proiectate în forme geometrice care amintesc de puzzle-urile tangram tradiţionale chinezeşti, acţionând totodată ca o dotare atrăgătoare pentru contemplare. Designul lui Dayong Sun este inspirat de hutongurile (n.a. străduţe înguste sau alei într-o zonă rezidenţială tradiţională a unui oraş chinez) comune în districtele mai tradiţionale ale Beijing. Caracteristică a istoriei arhitectonice a oraşului, aceste reşedinţe sunt alcătuite din clădiri şi treceri ale curţii, care sunt deosebit de apreciate pentru combinaţia de spaţii de retragere private şi zone de locuit comune pe care le oferă. Acum, acest model dispare treptat din peisajul urban ca urmare a schimbărilor demografice. MINI LIVING Urban Cabin din Beijing preia principiul care stă la baza unui hutong şi îl translatează în epoca modernă.

Soluţii rezidenţiale creative – MINI Living se concentrează pe stimuli de perspectivă pentru un stil de arhitectură rezidenţială care se concentrează pe persoană şi nevoia acesteia de individualitate, flexibilitate şi comunitate. “Fiecare MINI Living Urban Cabin creează o calitate maximă a vieţii într-un spaţiu foarte limitat într-un context situaţional specific”, explică Oke Hauser, director de creaţie MINI Living. “Rezultatul este o reţea globală de soluţii rezidenţiale creative în care oamenii din întreaga lume se simt ca acasă, oferind în acelaşi timp un spaţiu public pentru forme inovatoare de convieţuire.” Prin elaborarea şi formator individual de bază, diversele interpretări ale conceptului MINI Living Urban Cabin demonstrează posibilităţile creative oferite de microapartamente. Acest lucru le-a făcut precursorul primului proiect de convieţuire din China, care urmează să fie deschis în Shanghai în 2019. Aici, MINI colaborează cu dezvoltatorul chinez NOVA Property Investment Co. pentru a transforma un complex industrial neutilizat din districtul Jing’An într-o unitate multidimensională constând din apartamente şi spaţii de lucru, precum şi facilităţi culturale şi de agrement. Pe lângă utilizarea creativă a spaţiului, conceptul oferă locuitorilor o flexibilitate maximă prin unităţile rezidenţiale de diferite dimensiuni şi un cartier urban vibrant. Această combinaţie creativă de confidenţialitate personală şi oportunităţi de interacţiune comună este completată de o gamă largă de servicii care pot fi rezervate digital, stabilind astfel un nivel complet nou de calitate a vieţii în mediul urban al unui oraş modern. Mai multe detalii aici (www.mini.ro).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here