MINI, 60 de ani în înalta societate

0
265

John Lennon a condus unul, Peter Sellers a rulat cu unul în rolurile sale comice de detectiv – chiar şi Regina a fost plimbată cu unul pe aleile Castelului Windsor. Nenumărate celebrităţi au cedat în faţa şarmului exercitat de clasicul Mini, care a fost prezentat publicului acum 60 de ani. Designul distinctiv, spaţiul surprinzător de generos şi caracteristicile dinamice ale automobilului au creat o combinaţie inedită. Mini este automobilul compact care a atras cele mai multe vedete şi celebrităţi de-a lungul istoriei.

Lesley Hornby – Twiggy

Fotografiile exclusive au documentat numeroase staturi din lumea muzicii, a filmului şi a modei care au ales clasicul Mini ca mijloc de transport preferat, ceea ce l-a transformat într-un simbol al timpurilor sale. O dată în plus, pentru a marca a 60-a aniversare a mărcii, MINI celebrează acei ani de glorie de la începuturi cu câteva automobile foarte speciale. După lansarea pe piaţă cu succes a MINI 60 Years Edition pentru actualele MINI Hatch cu trei, respectiv cu cinci uşi, Mini clasic va fi din nou în prim-plan. Un unicat restaurat în mod elaborat în designul cu benzi colorate al actualei colecţii lifestyle MINI 60 Years. Chiar şi după relansarea mărcii în 2001, celebrităţile din lumea întreagă s-au bucurat rapid de plăcerea condusului unică oferită de un MINI modern, care a urmat clar traseul predecesorului său. Ca primul automobil compact din segmentul premium, automobilul a devenit imediat un trendsetter. Conceptul său neconvenţional a inspirat producători de filme, muzicieni, designeri de modă şi alţi artişti. Cu popularitatea sa enormă, precum şi cu o tendinţă clară spre extravaganţă şi plăcere deosebită a condusului, MINI a avut mai multe apariţii în filme de la Hollywood şi şi-a găsit locul în flotele private a numeroase staruri din showbiz.

Ringo Starr

Faptul că Mini clasic a fost acceptat timpuriu în societatea londoneză s-a datorat unui membru al familiei regale. Lord Snowdon – fotograf, designer, prieten al lui Alec Issigonis, creatorul Mini, şi soţul Prinţesei Margaret – a fost printre primii cumpărători ai noii maşini de clasă mică. O fotografie de familie realizată în 1965 îl arată împreună cu Prinţesa Margaret şi fiul lor, David, într-un tur al Londrei cu acest autoturism. Lord Snowdon a deschis drumul Mini către reşedinţa regală de week-end încă din 1960: cumnata sa, Regina Elisabeta II, a fost condusă de Issigonis pe aleile Castelului Windsor. Pentru micul automobil, acest lucru a fost precum o înnobilare – cel mai înalt onor regal pe care însuşi Issigonis avea să-l primească nouă ani mai târziu. În anii care au urmat, automobilul şi-a asigurat un loc sigur în moda, arta şi muzica din timpul revoluţiei culturale londoneze a anilor ’60 – Swinging London. Faima sa internaţională nu s-a datorat doar entuziasmului pe care l-a generat în rândul membrilor Beatles. John Lennon a comandat un Mini în 1964 – chiar dacă nici nu avea permis de conducere. Fotografiile de epocă îl prezentau pe bateristul Ringo Starr cu unul dintre modelele Mini Cooper S ce au luat parte la ediţie 1964 a Raliului Monte Carlo, iar Paul McCartney a avut propriul Mini în 1967. Chitaristul George Harrison a fost mândru proprietar al unui Mini de Ville, revizuit de renumitul carosier Radford. Când Beatles s-au reunit în 1967 pentru turnarea filmului TV “Magical Mystery Tour” la West Malling Airfield în Kent, John Lennon s-a bucurat de posibilitatea de a testa pe aerodrom cu un Mini vopsit în culori psihedelice. Afecţiunea unor muzicieni binecunoscuţi pentru clasicul Mini a durat decenii şi nu s-a limitat doar la arhipelagul britanic.

John Lennon

În timp ce popularitatea automobilului devenea un fenomen global în expansiune, trupele pop şi rock din SUA câştigau noi fani în Europa. În 1966, a fost rândul Beach Boys, care pornise într-un turneu internaţional cu muzica ei surf, să pozeze în faţa unui Moke în Marea Britanie. Această imagine a muzicienilor californieni, cu mobiliar de plajă ce purta numele trupei, s-a răspândit pe mapamond. În aceeaşi perioadă, popularitatea trupei americane The Monkees atingea apogeul. Există o fotografie din acea perioadă, în care chitaristul şi solistul vocal Michael Nesmith şi iubita lui, Phyllis, privesc prin acoperişul rabatat al unui Mini în camera foto de deasupra lor. Asemenea lui Harrison de la Beatles, Nesmith a avut propriul Mini Cooper S creat de Radford. Acest specimen unicat, extravagant şi scump, nu doar că avea acoperiş retractabil, ci şi un motor de 100 CP şi bord de lemn, cu instrumente suplimentare. Pe lângă faptul că s-a bucurat de condusul unui Mini clasic, muzicianul londonez David Bowie a fost deosebit de impresionat de calităţile sale de parcare. El credea cu tărie că nici un alt automobil nu a fost conceput mai bine pentru viaţa urbană. Articolul poate fi citit integral în ediția aferentă lunii septembrie a The Gentleman’s Journal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.