MINI, basm de Crăciun în pădurile Finlandei!

0
159
MINI Classic (Finlanda)

MINI ne aduce una dintre cele mai frumaose basme de Crăciun, în centrul poveștii regăsindul pe cunoscutul Rauno Aaltonen – cunoscut în întreaga lume drept Rally Professor – cel care a fost obligat să stea în Finlanda în ultimele opt luni, datorită reglementărilor de carantină. Fără ieşiri pe traseele de raliuri, fără teste de forţă în competiţiile istorice, fără sesiuni de antrenament prin care să instruiască tinerii cursanţi cu pasiune pentru motorsport. Între timp, Aaltonen a ajuns la 82 de ani, dar atracţia de a duce pedala la podea nu a dispărut niciodată. Niciodată nu fusese forţat să se descurce fără să conducă o maşină atât de mult timp ca în anul pandemiei din 2020. Şi, nu, nici nu s-a pus problema retragerii.

MINI – Rauno Aaltonen (Finlanda)

Ce bine că acolo sunt nişte prieteni adevăraţi care ştiu exact cum să ajute când intervine plictiseala. Însă, chiar înainte de deschiderea primei uşi din calendarul de Advent, oamenii de la MINI au avut o idee strălucită pentru un cadou special. Şi pentru că era clar ce îi lipseşte în prezent pilotului de raliuri experimentat şi partenerului de lungă durată al brandului britanic, nu avea rost să i se trimită un pachet cu foarte multe funde. O “sanie” motorizată a fost expediată spre nord. O remorcă închisă, încărcată cu un Mini clasic şi remorcată de un MINI Cooper S Countryman ALL4, s-a îmbarcat în călătoria lungă către clima nordică.

MINI (Bernd Koerber)

“Timp de aproape 60 de ani, Rauno ne-a oferit atâtea momente magice. Acum este momentul perfect pentru a-i da ceva înapoi”, a spus Bernd Körber, directorul general MINI. De fapt, relaţia dintre Aaltonen şi brandul britanic datează din 1961. La acea vreme, pilotul din Finlanda tocmai devenise campion de raliuri în ţara sa natală, iar la începutul anului următor era pe cale să înfrunte provocarea de a concura în premieră în ceea ce tocmai devenise mitul “Monte”. Premiera comună s-a încheiat cu un accident spectaculos, dar, în ianuarie 1963, Aaltonen pilota Mini Cooper şi încheia Raliul Monte Carlo cu victorie la clasă.

MINI – Rauno Aaltonen (Finlanda.)

De la un an la altul, Mini clasic şi echipa oficială au progresat tot mai mult pentru a se potrivi condiţiilor Raliului Monte Carlo. El a furnizat detalii referitoare la reglarea maşinii, echipamentele suplimentare, condiţiile de drum şi selecţia anvelopelor. “Tot ce era permis de regulament, care era fezabil, a fost implementat”, povestea el mai târziu. Cu toate acestea, gloria de încoronare care îl ambiţiona a revenit iniţial altor piloţi. În 1964, nord-irlandezul “Paddy” Hopkirk a obţinut prima victorie în clasamentul general pentru Mini Cooper S. În anul următor, compatriotul lui Aaltonen, Timo Mäkinen, a reuşit aceeaşi performanţă.

În 1966, “cei trei muschetari” au ocupat chiar primul, al doilea şi al treilea loc, dar Mini a fost descalificat de către comisarii cursei, care au emis controversata decizie conform căreia luminile Mini încălcau regulamentul. În cele din urmă, 1967 s-a dovedit a fi anul său: Rauno Aaltonen a obţinut victoria în ierarhia generală a Raliului Monte Carlo. Performanţa lui a transformat Mini într-o legendă a raliurilor şi şi-a pus amprenta asupra întregului sport. Aaltonen este considerat inventatorul frânării cu piciorul stâng, ceea ce i-a permis să-şi menţină piciorul drept pe pedală în timp ce stângul comuta între ambreiaj şi frână.

MINI Classic (2020 – Finlanda)

În lumina acestor cunoştinţe, a devenit o chestiune de onoare pentru echipa MINI să pornească într-un veritabil maraton ca omagiu adus lui Rauno Aaltonen. Călătoria cu remorca tractată de MINI Cooper S Countryman ALL4 a început de la München şi iniţial s-a îndreptat spre Marea Baltică. După o călătorie cu feribotul, combinaţia MINI-remorcă a continuat cu o altă călătorie de-a lungul drumurilor finlandeze, unele dintre ele fiind deja acoperite de zăpadă viscolită. Destinaţia pentru misiunea de Advent a fost Rovaniemi – principalul oraş din Laponia, cunoscut în întreaga lume drept “reşedinţa oficială a lui Moş Crăciun”.

MINI – Rauno Aaltonen – 2020 (Finlanda)

Dar echipa MINI luase un cadou de Advent pentru a-l oferi. Au prezentat oferta cu cele mai calde urări de la München, bineînţeles cu respectarea distanţării sociale, iar transportatorul s-a deschis ca prin magie. Remorca a fost decorată cu o imagine a unui Mini clasic, fără a lăsa nici o îndoială cu privire la conţinutul său, dar Rauno Aaltonen a fost vizibil emoţionat atunci când a văzut maşina clasică roşie cu acoperişul alb. Nu a pierdut mult timp. Ceva mai târziu, jerbele înalte de zăpadă au zburat în toate direcţiile, iar vechiul stăpân a rulat cu viteză, făcând derapajele dorite prin pădurile înzăpezite ale Finlandei. Detalii aici: MINI

Mai multe informații aici: EXPLORE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here