Milano, capitala modei masculine

0
379

Acesta este sezonul cel mai feminin din istoria recentă a Milan Fashion Week (Men’s), evenimentul dedicat prezentărilor de modă masculină – desfășurat între 14 și 17 iunie – începând vineri cu o prezentare a designerului Stella McCartney, ulterior făcându-și debutul italian și eticheta Isabel Marant, alături de colecția mult mai cunoscutei Miuccia Prada.

Un moment destul de aglomerat pentru segmentul feminin; Donatella Versace – proaspăt câștigătoare la Met Gala – a prezentat ultima sa colecție dedicată bărbaților. De asemenea, Silvia Fendi a oferit publicului prima colecție masculină de la dispariția marelui Karl Lagerfeld (petrecută în luna februarie). Din punct de vedere cronologic, McCartney a făcut primul pas vineri seara, atunci când a prezentat colecția primăverii 2020 (masculin/feminin), chiar înainte de preluarea totală a controlului (de la grupul Kering) asupra casei fondate în cursul anului 2001.

De altfel, McCartney și-a făcut debutul cu colecții mixte în cadrul prezentărilor de modă de anul trecut (în luna martie, Paris), următorul show fiind la Milano (în luna iunie 2018), deși alegerea ultimului loc sugerează că este dornică să facă din colecțiile ei un succes comercial; practic, ea marchează un angajament mult mai ferm față de divizia masculină. Cu toate acestea, într-o mișcare surpriză, Frederick Lukoff (CEO-ul etichetei de modă) a decis să renunțe la conducerea casei din Londra pentru a conduce o marcă (mai) puțin cunoscută – Scotch & Soda. Pentru a marca evenimentul de la Milano, Stella McCartney a decis să participe personal la show-ul desfășurat vineri seara, acesta fiind organizat între vechile ziduri ale unei mănăstiri de stil Romanic, la sud de clădirea piaței de capital a Italiei.

Un eveniment ce pare a fi o bătălie a „petrecerilor”, Isabel Marant aruncând „în joc” o colecție intitulată „Isabel in Town!” – desfășurată sâmbătă într-un palat renascentist din oraș și acompaniată de muzica DJ-ilor Futuro Tropicale și Tony Velardi. De asemenea, Miuccia Prada a prezentat un show intitulat “I Want to Like You but I Find it Difficult”, muzica fiind asigurată de nume importante din segmentul electro-punk și al tehnologiei experimentale (Object Blue), totul desfășurându-se sub îndrumarea Fondazione Prada.

În tot acest timp, tradiția recentă păstrează primul show major al sezonului Milano – Ermenegildo Zegna – spectacolul suferind o transformare radicală sub bagheta designer-ului Alessandro Sartori, fiind unul dintre primele zece colecții ale industriei. Un moment important al acestui sezon îl reprezintă și inaugurarea unora dintre cele mai cunoscute magazine: Slam Jam, Persol. Totodată, Canali a plănuit un cocktail rooftop; Caruso inaugurează un nou showroom în centrul orașului, în timp ce Gucci negociează cu Harmony Korine realizarea unui nou film, denumit „Trush Humpers”.

În același timp, două case majore vor desfășura show-uri separate… în primul rând Giorgio Armani, noua colecție Emporio Armani fiind prezentată în cursul zilei de sâmbătă dimineață, luni seara fiind programată lansarea colecției principale în spațiul ocupat de vila istorică amplasată pe Via Borgonuovo (o mișcare interpretată de Camera della Moda – organizația sub care se desfășoară evenimentul – drept o încurajare de a menține editorii și cumpărătorii activi pe toată durata zilei). Separat, Dolce & Gabbana a susținut primul show de modă sâmbătă, linia bespoke (Sartoria) urmând să fie prezentată în această seară (duminică, n. red.) în aceeași locație – un vechi cinematograf situat pe viale Piave.

În fine, în încercarea de a crea o nouă generație de talente – un proiect în care Milano este mult în urma Londrei sau Parisului – Camera della Moda a demarat în forță, organizația susținând pașii a nouă case de modă: M1992, Magliano, Bed J.W. Ford, Danilo Paura, Rolf Ekroth & Terinit, Youser, Standardul Unic, Edithmarcel și David Catalan, în timp ce Coreea de Sud este prezentă cu un duo de excepție: designerii Moo-Yeol Lee și Minhee Kim. Mai multe informații despre colecții și orarul pe ultimele două zile sunt disponibile aici (MILAN).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.