McQueen și-a dorit înapoi clasicul Mustang “Bullitt” din 1968, dar noul său proprietar a refuzat să reacţionze la presiunea superstarului. O scrisoare a venit prin poștă. Steve McQueen și-a dorit mașina înapoi. Nu era doar o oarecare mașină veche. Mustang GT Fastback a fost în mod evident memorabilă ca și starul care a condus-o într-o scenă iconică de aproape 11 minute de car-chase.
Anul a fost 1968, iar Steve McQueen a ajuns la apogeul carierei sale. Cu doi ani mai devreme, el și-a scos prima (și singura ) nominalizare la Premiul Oscar pentru “The Sand Pebbles“. A ajuns acolo producând și jucând în Bullitt, un thriller de crimă în care regele The King of Cool a jucat rolul unui detectiv de poliție din San Francisco, ce lupta cu un şef al mafiei. Deși Bullitt nu a excelat nici comercial nici actoricesc, astăzi este printre cei mai memorabili pentru urmărirea clasică a mașinilor, dintre personajul lui McQueen din Mustang și mafiotul ce conducea un Dodge negru. ( deşi un VW Beetle îşi face de asemenea apariţia ). Faptul că a fost citată de mulți ca una dintre cele mai bune urmăriri între maşini, a contribuit la obținerea Premiului Oscar la categoria Best Film Editing. Așa cum a scris în review-ul său de mai târziu, Roger Ebert, el spune că “îți lasă stomacul paralizat pentru aproximativ 11 minute“. Filmarea în sine a durat trei săptămâni. Au fost folosite două Mustanguri: una a fost numită “hero”, cea pe care a condus-o McQueen pe parcursul filmărilor; iar o alta a fost folosită în scenele de cascadorii și accidente. Deși șoferii cascadori au realizat multe din scenele mai riscante, McQueen a realizat şi el o mare parte dintre scenele sale, dând plus-valoare scenelor şi ducând totul către un soi de realism inestimabil. “Deşi filmul este râvnit pentru accidentele și salturile obișnuite dar incitante, a avut ceva mai mult de atât de dăruit publicului“, a scris fanul Larry Webster pe site-ul clasic Hagerty.com.”Spre deosebire de cele mai multe realizări cinematografice care dezvăluie astfel de scene,imaginile din Bullitt au fost la fel de interesante, dar acţiunea în sine, cea din spatele filmărilor, a fost cât se poate de reală. Cei care cunosc aceste mașini știu. Este vorba de 10 minute de nirvana pe peliculă “. După ce filmările au fost finalizate, Mustang-urile au fost „aruncate”, eroul Mustang fiind vândut unui şef executiv din Los Angeles, care l-a vândut la rândul său unui polițist. Acesta din urmă a ținut eroul Mustang câțiva ani înainte de a-l vinde prin plasarea unui anunț în revista Road & Track în 1974. Un asigurator, Robert Kiernan, l-a cumpărat pentru o sumă de 6.000 de dolari, livrându-l la domiciliul său din Madison, New Jersey, iar soția sa l-a condus prin oraş la cumpărături. McQueen a fost un pasionat de motociclete și mașini, care la un moment dat a luat în considerare destul de serios ideea de a deveni șofer profesionist de mașini de curse. A participat activ în curse de motociclete off-road și a primit toată aprecierea la Motorsports off-road în 1978. A colecţionat motoare clasice și mașini de renume, inclusiv Porsche, Ferrari și Jaguar. Aşadar, nu este nici o surpriză că a vrut Mustangul înapoi. În 1977, a căutat familia Kiernan din New Jersey și când i-a găsit, le-a dat un telefon.
“Tata a deținut mașina timp de trei ani“, a declarat Sean Kiernan, fiul bărbatului care a cumpărat Mustangul. Și a primit un telefon de la Steve, care întreba despre mașină, ca şi cum asta ar fi schimbat ceva. Iar McQueen a spus: “Mi-ar place să o cumpăr dacă asta nu implică prea mult. O voi înlocui cu o mașină cât se poate de asemănătoare. Atâta timp cât nu este o sumă irealistă”. Dar tatăl a refuzat. El a spus: “Mulțumesc, dar nu mulțumesc.” McQueen, care pentru un timp a fost cel mai bine plătit star de film din lume, probabil nu a fost obişnuit cu prea multe refuzuri. El nu s-a lăsat şi a continuat să solicite acelaşi lucru printr-o scrisoare scrisă de mână. “Aş fi fericit să încerc să vă găsesc un alt Mustang similar celui pe care îl aveți, dacă asta nu implică prea multe costuri“, a scris McQueen. “Altfel, cred că ar trebui să uităm de această întâmplare“. Familia Kiernan a uitat de cererea lui McQueen și și-au păstrat mașina, conducând-o încă 30.000 de mile înainte de apariţia unor probleme mecanice, lăsând în cele din urmă mașina în garajul familiei. Robert Kiernan a murit în 2014. Dar, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a lui Bullitt, Sean, fiul său, a decis să reconstruiască Mustangul Bullit în starea sa inițială. În ianuarie, la expoziția anuală de autovehicule din Detroit, eroul original revigorat, Dark Highland Green Mustang din 1968, a fost dezvelit alături de o variantă actualizată a celebrului automobil din anul 2019. În apropiere, într-o cutie de sticlă, au fost afişate atât anunțul Road & Track, cât și scrisoarea pe care McQueen o trimisese lui Kiernan. Mașina va călători în țară în acest an, făcând o oprire la mall-ul național din Washington, D.C., în aprilie. Nepoata lui Steve McQueen, Molly McQueen, care a apărut la eveniment, a spus că bunicul ei a ales Mustangul pentru film, deoarece era o mașină de performanță pe care o persoană obișnuită și-o putea permite din salariul de detectiv, potrivit site-ului The Drive. Și, de asemenea, pentru că este “a badass car“, a spus ea. Originalul Bullitt Mustang este acum evaluat la aproape 4 milioane de dolari. Dacă vă doriţi propria versiune modernă, aveți noroc. Versiunea actualizată merge în vânzare în această vară. În mod natural, este disponibil în varianta clasicului Dark Highland Green ( dar va fi și în alte culori ). Noul Bullitt este impresionant prin cei 475 de cai putere, o viteză top de 163 mph şi un sunet de evacuare ce îl imită pe cel al predecesorului său de film printre altele. Ford nu a lansat încă informații despre prețuri, însă revista Car and Driver estimează că va fi un cost aflat undeva peste 45.000 de dolari. Toate acestea sunt suficiente pentru a recrea faimoasa mașină de urmărire Bullitt şi a scenelor în jurul străzilor din San Francisco. Dar, în realitate, nu vă recomandăm să încercaţi ultima parte. Sursă foto – Pinterest/Arhivă.