MB&F x Eddy Jaquet LM Split Escapement

0
550
MB & F_LM Split Escapement “Eddy Jaquet” (Limited Edition)

În decursul celor 15 ani de istorie, MB&F a colaborat cu unii dintre cei mai talentați ceasornicari din actuala generație (Kari Voutilainen, Eric Coudray, Stephen McDonnell sau Jean-Marc Wiederrecht), pentru a numi doar câțiva dintre aceștia. De asemenea, designeri și artiști – precum Eric Giroud, Alain Silberstein, Xia Hang sau Sage Vaughn – se adaugă unora dintre cele mai spectaculoase colaborări. Astăzi, pentru prima dată, MB&F aduce în centrul atenției un meșter tradițional, odată cu prezentarea Legacy Machine Split Escapement “Eddy Jaquet” Limited Edition: o serie de opt piese unice, toate fiind realizate cu imagini din extraordinarele romane ale lui Jules Verne.

MB & F_Legacy Machine Split Escapement “Eddy Jaquet”

În decursul timpului, Eddy Jaquet a fost recunoscut în cercurile pasionaților de orologerie ca fiind acea persoană care a reușit să transforme ceasul într-o bogată și interesantă poveste. Cei care au urmărit creațiile MB & F sunt deja familiarizați cu munca artistului, iar ceea ce se observă în colecția Legacy Machine este un nou exemplu al măiestriei lui Eddy Jaquet. Menționând stilul artistului, Maximilian Büsser (Fondatorul MB&F) declara: “…am lucrat alături de Eddy câțiva ani de zile, dar a-l face să realizeze gravuri atât de complexe este ca și cum ai interpreta Für Elise pe o vioară Stradivarius…”. Datorită suprafeței generoase – disponibilă pentru gravare – “Legacy Machine Split Escapament” a constituit o alegere natural pentru această colaborare.

MB & F_LM Split Escapement “Eddy Jaquet” (Michel Strogoff)

Pentru a realiza această piesă, Eddy Jaquet a studiat cărțile lui Jules Verne, un prolific autor din secolul al XIX-lea. În cadrul acestei ediții limitate au fost selectate opt povești, fiind incluse una dintre cele mai iubite cărți – “Douăzeci de mii de leghe sub mare” – alături de una mai puțin cunoscută: “Aventurile căpitanului Hatteras”. Demn de remarcat, niciuna dintre ilustrațiile alese nu au fost “extrasă” dintr-o piesă de artă existentă. Acestea au fost concepute de artist după studierea cărților, vizionarea unor filme sau a diferitelor creații cu aceeași temă. Fiecare gravură este un tablou în sine, extrem de complicat, cu scene și momente cheie din poveștile extrase din cărți, sintetizate în imaginația lui Eddy Jaquet și concepute pentru a fi interpretate prin intermediul mecanismului LM-SE.

Nu numai că artistul a trebuit să-și exercite creativitatea și abilitatea de gravare la maximum, dar a fost obligat să-și imprime stilul artizanal în cadrul exigențelor și limitărilor stabilite de mecanismul LM-SE. Spațiul de gravare desemnat a fost fundalul cadranului, care se prezintă ca o suprafață plană superioară în seria principală LM-SE, cu o grosime variabilă pe partea din spate pentru a se potrivi diferitelor componente ale mecanismului. Cum nu a fost posibilă gravarea plăcii cadranului în zona mai groasă, artistul a trebuit să ia în considerare cu atenție locul în care se află zona mai subțire, astfel încât să nu fie străpunsă involuntar suportul din cadrul secțiunii unde necesita gravura în relief.

MB & F_LM Split Escapement “Eddy Jaquet” (From The Earth To The Moon)

Evident, partea de producție a trebuit și ea ajustată corespunzător, astfel încât să fie maximizat spațiul de gravare disponibil și să-I permit artistului utilizarea la maximum a cunoștiințelor sale. Au fost create noi cadrane de date și de rezervă de putere, împreună cu plăcile cadranului mai mari. Rama a fost reproiectată pentru a fi mai subțire, iar dimensiunile carcasei au fost și ele prelucrate pentru a face loc noii dimensiuni a cadranului. Deoarece dimensiunile cadranului au fost modificate, un nou geam din cristal de safir a fost creat, cu o curbură mai puțin pronunțată a cupolei, deoarece diametrul său a fost mărit acum. Pentru a pune în valoare fiecare scenă ilustrată, Eddy Jaquet a aplicat manual un aliaj de rodiu închis la culoare, ajustând umbrele fiecărui detaliu.

MB & F_LM Split Escapament t “Eddy Jaquet” (Journey To The Centre Of The Earth)

De exemplu, fumul focului de pe cadranul “Michel Strogoff” a necesitat o tușă atenuată, în timp ce cadranul care surprinde marea subterană din “Journey To The Centre Of The Earth” a încorporat tehnici de umbrire gradient. Mai trebuie spus că fiecare ceas a necesitat circa 300 ore de muncă, cele opt povești imaginate de artist fiind următoarele: Twenty Thousand Leagues Under The Sea; From The Earth To The Moon; Around The World In Eighty Days; Five Weeks In A Balloon; The Adventures Of Captain Hatteras; Journey To The Centre Of The Earth; Michael Strogoff și Robur The Conqueror. În fine, carcasele celor opt ceasuri unice au fost realizate din aur roz de 18 K. Detalii aici: MB&F.  

 Mai multe informații aici: WHEELS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.