Maserati, 105 ani de istorie

0
29
Maserati - Piazza Roma (Modena)

Maserati se află la începutul unei noi era, o perioadă care coincide cu o aniversare importantă. Odată cu începerea lucrărilor de modernizare la fabrica din Modena și cu planurile pentru un mare eveniment în luna mai 2020, când va apărea pe scena globală, Marca Tridentului își sărbătorește rădăcinile și istoria sa, ce a împlinit mai mult de un secol. Într-adevăr, acum 105 ani, Alfieri Maserati și-a unit forțele cu frații săi Ettore și Ernesto, pentru a deschide “Alfieri Maserati” la numărul 1A pe “ via de’ Pepoli”, în inima Bolognei.

Maserati – Linia de montaj a modelului 3500 GT

Compania a fost fondată în Bologna, la data de 1 decembrie 1914, dar, oficial, activitățile la atelierul mecanic au început la data de 14 decembrie. Frații Maserati erau pasionați de inginerie mecanică și iubeau viteza, se urcau cu bucurie la volanul unei mașini de curse, în ciuda faptului că aveau multe angajamente tehnice și comerciale. Un alt frate, Mario, a contribuit prin crearea faimosului logo Trident (inspirat de Fântâna lui Neptun din centrul Bolognei) și ultimul frate, Bindo, s-a alăturat Officine Maserati în 1932, după moartea lui Alfieri. Prima mașină care a  purtat simbolul Tridentului a fost construită în 1926. A fost Tipo 26, o mașină de curse care a debutat la Targa Florio în același an, câștigând locul întâi la clasă de până la 1.5L, avându-l pe Alfieri Maserati la volan.

Maserati – Modena (1965)

Aceasta a fost prima dintr-un lung șir de victorii, inclusiv două ediții consecutive ale Indianapolis 500 (1939 și 1940), patru victorii consecutive la Targa Florio (1937 – 1940), nouă câștiguri F1 și Campionatul Mondial F1 din 1957 cu Juan Manuel Fangio. Ulterior, Maserati a revenit la strategiile sale câștigătoare cu MC12, mașina care, între 2005 și 2010, a câștigat șase campionate internaționale FIA GT.

Maserati a rămas în Bologna până în 1939. La finalul lui septembrie 1939, după achiziția mărcii de către familia Orsi, au început operațiunile pentru transferul sediului Maserati din Bologna (Pontevecchio, unde s-a mutat între timp) în Modena, unde se afla baza afacerilor familiei Orsi, pentru a produce noi mașini și investi în cercetare și inovație.

Maserati – Tipo 26

Fabrica din Viale Ciro Menotti, unde se află și astăzi, s-a deschis oficial la data de 1 ianuarie 1940. Începând cu 1947, o eră se termina – colaborarea fraților Maserati cu compania s-a încheiat – marca lansându-și primul model de serie: A6 1500. În 1963, Maserati a lansat Quattroporte, fiind creat un segment de piață complet nou, care anterior nu a existat, acela al mașinilor sedan de lux de înaltă performanță.

În scurta perioadă sub patronatul Citroën (1967-1975), în timpul căruia proprietarii francezi au introdus primele procese industriale moderne, în următoarea perioadă De Tomaso (1976-1993), fabrica Modena a creat și a vândut un model destinat a fi unul din cele mai cunoscute ale mfărcii, cea mai bine vândută mașină: Biturbo.

Maserati – Tipo A6

Achiziționarea companiei de către Fiat a reprezentat începutul unui nou capitol major, care a dus la preluarea controlului Maserati de către Ferrari, în septembrie 1997. Aceștia au fost anii transformărilor majore, în care am văzut nașterea lui 3200 GT (1998), urmată de Spyder (2001), o mașină care a marcat întoarcerea importantă pe piața din SUA. Începând cu anul 2005, Maserati a fost separat de Ferrari și s-a reîntors sub controlul Grupului Fiat.

De asemenea, anul 2007 a fost unul plin de succes, cu debutul Quattroporte la Salonul Auto Detroit – permițând un important pas înainte. În același an a avut loc prezentarea GranTurismo la Salonul Internațional Auto de la Geneva, un eveniment important în istoria Mărcii.

Maserati – Sediul central (Modena)

În 2009, a fost rândul lui GranCabrio, urmat de alte produse noi care au împrospătat semnificativ gama: noul Quattroporte (acum a șasea generație și prezentat la Salonul Auto Detroit din 2013), Ghibli (Salonul Auto Shanghai din 2013) și Levante (Salonul Auto Internațional Geneva din 2016), primul SUV al Mărcii.

După mai bine de un secol de istorie, fabrica Modena încă mai produce mașini extraordinare, vândute în mai mult de 70 de piețe, toate făcându-se remarcate prin lux, eleganță, stil, performanță și calitate (caracteristici CARE au făcut din Maserati o adevărată emblemă italiană la nivel global). Mai multe detalii despre modelele Maserati sunt disponibile AICI.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here