Marc Lichte, ”Esteticul ia ființă din eficiență”

0
380
Marc Lichte, (Director Audi Design)

Marc Lichte rostea în toamna anului 2018 următoarele cuvinte: “Cel mai frumos automobil pe care l-am desenat vreodată”, referindu-se la Audi e-tron GT, un concept car prezentat de constructorul german la salonul auto din Los Angeles. La finalul săptămânii trecute, marca a lansat oficial primul Grand Turismo pur electric, vehiculul urmând să intre în producția de serie. Înainte de a vă prezenta efectiv modelul, doresc să vă prezint uns curt interviu cu Marc Lichte (Director Audi Design) despre importanța modelului e-tron GT.

Audi e-tron GT (detaliu frontal)

Audi a prezentat e-tron GT pe 9 februarie. Mai este prezentarea unui astfel de model un eveniment important? Premiera mondială este un moment magic. Pentru întreaga echipă de Audi Design, inclusiv pentru mine. Prezentarea unui model nou reprezintă momentul culminant al unui proces de dezvoltare, ce, de regulă, durează mai mulți ani. Este un drum lung, ce implică multă muncă, numeroase discuții și nenumărate decizii dificile. Dar, la final de drum, vă prezentăm cu mândrie rezultatul eforturilor noastre, eforturile întregii echipe.

Prin ce anume se distinge designul acestui automobil? Un design este bun atunci când reușești să obții un produs estetic și totodată funcțional și când produsul devine parte a unei experiențe de ansamblu armonioase. Baza esteticului stă în proporții: console scurte și ampatament lung, combinate cu un compartiment pentru pasageri suplu, într-o caroserie ce emană forță. e-tron GT se poate mândri cu toate aceste trăsături.

Audi e-tron GT (detaliu general)

Audi e-tron GT este noul model iconic al mărcii? Da, fără doar și poate. Nu poți crea un design iconic pe planșetă. Fiecare automobil trebuie să își câștige renumele pe șosea, într-un mediu suprasolicitat de stimuli, ce caută o orientare. Un design cu adevărat iconic dispune întotdeauna de ceva clar și inconfundabil: de pildă, trei linii sunt suficiente pentru a caracteriza un VW Beetle sau un Porsche 911. Sunt modele cu o atitudine fără echivoc.

Încotro vă îndreptați? e-tron GT este un gran turismo. Acest termen se referea inițial la automobilele sport adecvate pentru cursele de anduranță.  Astfel, modelele GT se diferențiază de modelele sport clasice prin faptul că oferă un nivel mai ridicat de confort și un interior mai mare. Fiind un gran turismo 100% electric, e-tron GT reinterpretează acest număr de echilibristică prin faptul că nu reduce performanțele doar la puterea efectivă, ci pune preț în mare măsură, de asemenea, pe eficiență.

Audi e-tro GT (detaliu spate)

Eficiența ca idee de bază pentru design. Ce exact înseamnă aceasta? Rezistența redusă la înaintare se traduce printr-o autonomie mai mare: am transformat acest principiu fundamental al fizicii, pe care mobilitatea electrică se bazează într-o mare măsură, în principiul de design fundamental al modelului e-tron GT. Forma urmează funcția, Marc Lichte. Esteticul ia ființă din eficiență. Noul limbaj de design este mai fluid, asigurând astfel caracteristici aerodinamice optimizate. Designul noului e-tron GT reprezintă fundația pe care ne vom construi designul viitoarelor noastre modele electrice.

Cum puteți însă exprima eficiența și la interiorul automobilului? Mobilitatea electrică adaugă ușurință și funcționalitate interiorului, asigurând un spațiu mai generos, specific deja segmentului superior următor. Compact la exterior, spațios la interior! Astfel, am creat pentru e-tron GT o arhitectură de bază sculpturală, ce accentuează nu doar sportivitatea specifică modelor GT, ci și sustenabilitatea. Conceptcar-ul din 2018 a servit drept prototip pentru modelul din producția de serie, cu o linie de echipare proprie, ce, în mod țintit, nu face uz de piele, ci pune accentul pe materialele reciclate. Detalii Audi AICI.

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal pentru mai multe informații – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.