MACIEJ OBARA – BMW WELT JAZZ AWARD

BMW Welt Jazz Award 2019

Muzicianul de jazz şi saxofonistul polonez Maciej Obara şi cvartetul său au oferit reprezentaţia câştigătoare din etapa finală a BMW Welt Jazz Award 2019. Având tema “Universul Saxofonului”, competiţia a transformat auditoriul BMW Welt într-o experienţă de jazz unică. Într-un play-off contra Rudresh Mahanthappa Quintet, cvartetul lui Maciej Obara a reuşit să câştige premiul cel mare, avându-i în componenţă pe Dominik Wania la pian, Ole Morten Vagan la bass şi Gard Nilssen la percuţie.

BMW Welt Jazz Award 2019

Premiul a fost decernat de Dr. Nicolas Peter, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG şi responsabil pentru finanţe, şi consilierul cultural al Municipalităţii din München, Dr. Hans-Georg Küppers. Creat special de BMW Design, a fost însoţit de premii în bani pentru câştigător şi finalist, suma primită de Maciej Obara Quartet fiind de 10.000 de euro, în timp ce Rudresh Mahanthappa Quintet a primit 5.000 de euro. Bazat pe tema “Universul Saxofonului”, BMW Welt Jazz Award 2019 s-a concentrat pe instrumentul votat de Asociaţia Consiliilor Federale Muzicale ca fiind instrumentul anului 2019. Saxofonul şi-a demonstrat numeroase faţete în cele şase reprezentaţii de matineu gratuite din primăvara acestui an, care au inspirat pasionaţii de jazz la BMW Welt. Juriul de specialitate a comentat: “Combinaţia coerentă şi captivantă de bebop şi jaz modern a lui Rusdresh Mahanthappa, cu elemente de muzică indiană şi rock, a entuziasmat juriul. În acelaşi timp, membrii juriului au fost la fel de încântaţi de amplitudinea enormă a emoţiei, dinamicii şi posibilităţilor de expresie cu care Maciej Obara şi cvartetul său au putut să surprindă şi să fascineze audienţa. Asemenea uşurinţei muzicii sale, puterea compoziţiei şi spontaneitatea versurilor delicate, precum şi puterea incredibilă a improvizaţiilor acestui ansamblu remarcabil au transformat cvartetul în câştigătorul din acest an.”

BMW Welt Jazz Award 2019

Liderul grupului, Maciej Obara, a convins juriul prin stilul său liric de interpretare şi prin tehnica remarcabilă. Reinterpretarea sa creativă a instrumentului muzical familiar şi respectat a fascinat nu doar audienţa, ci şi juriul. Un alt factor ce a determinat câştigătorul a fost votul publicului de la reprezentaţiile de la matineu. Céline Bonacina Crystal Quartet poate aştepta cu nerăbdare o reprezentaţia exclusivă la Castelul Elmau din Bavaria. Dr. Nicolas Peter, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG responsabil pentru finanţe, a apreciat calităţile celor două ansambluri care au evoluat în finală: “Ambele au oferit interpretări pline de emoţie şi pasiune ale temei «Universul Saxofonului». Felicit Maciej Obara Quartet pentru câştigarea premiului. Limbajul jazzului depăşeşte culturi şi uneşte oameni de pe continente diferite. Puterea lui a fost foarte prezentă astăzi, palpabilă pentru toţi cei prezenţi în auditoriul BMW Welt. Anul acesta, BMW Welt Jazz Award reprezentat sărbătorirea perfectă a celui mai semnificativ instrument din muzica jazz. Aştept cu nerăbdare şi ediţiile următoare: în 2020, tema premiilor va fi «Melodia Nopţii». Pentru prima dată, competiţia va cuprinde o serie de concerte de seară. Aş dori să mulţumesc partenerilor noştri de durată pentru sprijinul lor, în special Municipalităţii din München.” Anul acesta, BMW Welt Jazz Awards a beneficiat din nou de sprijinul BR-KLASSIK, nmz, al Castelului Elmau şi al departamentului de cultură al Municipalităţii din München. Mai multe detalii despre modele mărcii aici (BMW).

BMW Welt Jazz Award 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here