Ludovic al XV-lea: pasiunile unui rege!

0
20
Expoziție Ludovic al XV-lea, Pasiunile unui rege!

Pentru a marca 300 ani de la încoronarea regelui Ludovic al XV-lea, Château de Versailles prezintă o expoziție de excepție. Prin intermediul a 400 lucrări aveți posibilitatea să descoperiți personalitatea regelui dincolo de funcția de monarh deținută în epocă!

Detaliu expoziție (foto Muzeul Château de Versailles)

Totodată, aveți ocazia să aflați mai multe despre pasiunile sale, viața de familie și influența asupra artelor timpului său. Născut în 1710 la Versailles, Ludovic al XV-lea a fost fiul Ducelui de Burgundia și al Marie-Adélaïde de Savoia. Moștenitor al tronului Franței, el a devenit rege la vârsta de cinci ani, după moartea Regelui Soare (1 septembrie 1715). A fost rege aproape șaizeci de ani, fiind a doua cea mai longevivă domnie din istoria Franței.

Personalitate

Expoziția se deschide cu o introducere despre Ludovic al XV-lea ca bărbat, privind relațiile cu familia și anturajul său. Marcată de durere, copilăria contrastează cu viața de adult și familia numeroasă, unde s-a bucurat de rolul de tată. Totodată, femeile au ocupat un rol central în viața regelui, nu numai soția Marie Leszczynska, ci și numeroasele amante. Unele dintre ele lăsându-și chiar amprenta puternică asupra perioadei.

Piesă prezentă în expoziție (foto: Château de Versailles)

Expoziția explorează și natura discretă – melancolică – a regelui, un bărbat care a preferat intimitatea apartamentelor sale private. Acolo și-a primit cercul intim, personalități care s-au bucurat de toată încrederea lui. Turul continua cu pasiunea regelui pentru științe, botanică și vânătoare, precum și pentru arhitectură. Sunt domenii importante, care au exercitat o influență mare pe tot parcursul domniei sale.

Cunoaștere

Curiozitatea l-a determinat să finanțeze călătorii lungi pe mare, tranformând Trianonul într-o grădină de experimente botanice. De asemenea, a comandat instrumente științifice de ultimă oră și să ordone cartografierea regatului franței. Secțiunea finală a expoziției arată cum artele au înflorit în timpul domniei sale. Multiple capodopere Rococo, eliberate de formele simetrice, arată transformarea creației artistice în secolul 18.

CHÂTEAU DE VERSAILLES (chateauversailles.fr)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.