Louis Vuitton inaugurează colecția Morozov!

0
31
Valentin Sérov - Galeria Tretyakov (foto: Fundația Louis Vuitton)

Louis Vuitton a inaugurat Colecția Morozov, o expoziție cu peste 200 de lucrări a numeroși artiști ruși și europeni. Expoziția, desfășurată până în februarie 2022, prezintă una dintre cele mai mari colecții de artă impresionistă și modernă.

Vincent Van Gogh – Muzeul Pușkin (foto: Fundația Louis Vitton)

Eveniment marcant, ținând cont că este prima dată când colecția este prezentată în afara Rusiei de la crearea ei. Al doilea capitol din cadrul Icons of Modern Act – dedicat artei moderne – se bucură de prezența curatorului Anne Baldasari. Seria de evenimente este organizată de Fundația Louis Vuitton în parteneriat cu Muzeul Hermitage (Sankt Petersburg) și Muzeul Pușkin (Moscova). De asemenea, Galeria Tretyakov (Moscova).

Ciclul expozițional

Capitolul al treilea este dedicat unui alt iubitor de artă rus – Sergei Shchukin – contemporan și prieten al fraților Morozov. Ciclul expozițional reface poveștile acestor remarcabili filantropi și oferă informații despre convingătoarea “artă a colecționării”. Expoziția se deschide cu The Wave [The Sea of Human Life] a artistului Anna Golubkina. Estetica Art Nouveau evocă mișcarea care a revoluționat scena artistică a Moscovei.

Urmează treisprezece galerii care afișează lucrări majore ale unor Manet, Cézanne, Gauguin, precum și ale unor artiști ruși. Și amintesc aici de avangardiștii Vrubel, Malevitch sau Larionov. Totodată, Salonul de Muzică din conacul lui Ivan Morozov (Moscova) prezintă un ansamblu decorativ cu tema L’Histoire de Psyché. Lucrările sunt expuse pentru prima dată în afara Hermitage, evenimentul bucurându-se de o scenografie specială.

Antreprenori talentați

Despre Ivan și Mihail Morozov se știe că erau antreprenori talentați și membri unui cerc de patroni artei muscovite. Filantropi, ei s-au împrietenit cu numeroși artiști ai epocii, urmărind cu pasiune colecționarea celor mai avangardiste opera de artă. Odată descoperită arta modernistă la Paris, ei au reușit să construiască o colecție cu 300 de picturi și sculpturi. Naționalizată de bolșevici în 1918, colecția a fost împărțită între cele trei muzee.

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.