Share This Article
Lisabona, oraș al contrastelor și al primilor navigatori universali. Un oraș marcat de influențe culturale și gastronomice, deschiderea timpurie către cunoașterea lumii aducând metropolei euopene o deschidere către ingredientele ținuturilor de peste mări. O deschidere regăsită în desfășurarea primei gale a Ghidului Michelin pentru restaurantele din Lisabona. Le puteți găsi din centrul orașului Cascais, după o călătorie de doar o oră până la Sintra sau pur și simplu străbătând Chiado – unul din puținele cartiere care mai conservă clădiri dinainte de 1753, anul celui mai devastator cutremur din regiune – considerată astăzi centrul fine dinning-ului din capitala Portugaliei. În cele ce urmează, vă voi prezenta trei dintre cele mai bune restaurante din superbul oraș Lisabona.
Alma (almalisboa.pt) – voi începe cu micuțul și cochetul restaurant Alma, situat pe o străduță îngustă din fermeătorul cartier Chiado, el fiind opera lui Henrique Sá Pessoa – originar din Lisabona – ale cărui apariții la televizor l-au transformat într-o celebritate portugheză. Restaurantul și-a deschis porțile în anul 2015, prima stea Michelin fiind primită un an mai târziu. Astăzi, restaurantul are 2 stele Michelin, spațiul dispunând de mese din lemn lustruit, motive din gresie pictată și o bucătărie de tip open.
Locația oferind oaspeților 44 de locuri și o largă paletă de meniuri din bucătăria eclectică a lui Chef Henrique Sá Pessoa. Pe lângă opțiunile À la carte, restaurantul oferă și posibilitatea unui meniu Costa a Costa cu cinci feluri (la un preț de 120 Euro), rcomandarea fiind de a servi toate opțiunile regăsite aici – în funcție de timpul disponibil;
Epur (epur.pt) – a doua opțiune pe care o prezentăm este Epur, restaurantul fiind situat în cartierul Chiado și beneficiar al unei stele Michelin. Meniul pe care îl propune Vincent Farges este unul extrem de minimalist și împărțit în “Momente” – Four Moments Menu, la un cost de 90 Euro – ce cuprind trei antreuri (apă, verdeață, câmp); trei rețete principale (mare, terroir, tradiție) și, în fine, trei deserturi (ciocolată, livadă, vintage). Bazându-se pe ingredientele disponibile pe piață, acestea se schimbă de la o zi la alta.
De altfel, Farges a petrecut aproximativ un an prin toată Portugalia, el reușind să selecteze dintre producătorii care i-au împărtășt pasiunea pentru gătit. O pasiune regăsită în meniul compus din miel, fenicul și orz perlat din “terroir” și desertul din ciocolată, chartreuse și ienupăr crème glacée. Fiecare ingredient este proaspăt, în timp ce aromele exprimă versatilitatea bucătăriei portugheze. Și nu numai;
Fifty Seconds (fiftysecondsexperience.com) – în fine, a treia locație pe care vi-o prezint este cel mai nou high sky restaurant al lui Chef Martín Berasategui, spațiul găzduind numai zece mese ascunse sub ferestrele de mari dimensiuni care caracterizează clădirea turnului Vasco da Gama – ce aduce aminte de vela unei caravele portugheze. Cadrul este uimitor, dar meniurile sunt extraordinar de gustoase – ceea ce te poate face să uiți de spectaculoasele priveliști dinprejur. Originar din San Sebastián, M. Beresategui este deținătorul a trei stele Michelin în restaurantul pe acre îl deține în orășelul basc Lasarte-Oria și încă șapte în alte proiecte pe care le administrează în Spania continetală și Tenerife.
Sosirea lui la Lisabona fiind un indiciu al modului cum capitala Portugaliei își marchează locul pe harta culinară europeană. Bucătăria lui este sublime, de la codul de Atlantic cu manzanilla și maioneză yuzu, până la desertul din zmeură, floare de hibiscus, înghețată de busuioc și susan negru. De asemenea, vinurile constituie cel mai bun liant al meniului, adăugând o finețe extraordinară experiențelor culinare impresionante. Nu-mi rămâne decât să invit să vizitați Lisabona!