Lisa Fonssagrives, primul supermodel

0
832

În încercarea de a prezența personalitățile feminine care au marcat moda și cultura în ultima sută de ani, voi încerca să vă ofer o scurtă poveste a primului supermodel prezent în modă. Este vorba de Lisa Fonssagrives (17 mai 1911 – 4 februarie 1992), născută Lisa Birgitta Bernstone, în Suedia – orașul Uddevalla. În copilărie ea început să studieze pictura, dansul și sculptură. Ajunsă la vârsta adolescenței, Lisa a plecat la școală lui Mary Wigman din Berlin, loc unde a început să studieze arta și dansul. După ce să întors în Suedia, Lisa și-a deschis propria școală de dans.

Ulterior s-a mutat la Paris pentru a se pregăti în meseria de balerină (după ce a participat la un concurs internațional alături de coregraful Astrid Malmborg) și a lucrat ca profesor de dans privat cu fotograful Fernand Fonssagrives, cariera ei îndreptându-se încet către modeling. De fapt, ea chiar ar putea spune că a învățat modeligul “dansând”. Între timp, aflată la Paris în 1936, Lisa a fost descoperită de fotograful Willy Maywald într-un…. lift, el cerându-i permisiunea de a o imortaliza în cadrul unei ședințe foto cu pălării, fotografiile fiind trimise ulterior la sediul revistei “Vogue” unde, fotograful Horst, a realizat un set de test. În luna iulie a anului 1939, ea a apărut în revista germană Der Stern cu un set de fotografii, Lisa făcând senzație prin “aerul” rafinat pe care îl etala. De altfel, înainte ca Lisa Fonssagrives să ajungă în Statele Unite (1939), ea era deja un model de vârf în industria modei – imaginea ei apărând pe coperta mai multor reviste în anii 1930, 1940 și 1950, aici putând menționa reviste precum Town & Country, Life, Vogue, Time sau Vanity Fair.

Este momentul când Lisa este menționată drept “cel mai bine plătit, cel mai apreciat și cel mai bun model angrenat în business-ul de modă”, Fonssagrives însuși descriindu-se cu umor drept “cel mai bun cuier de haine”. De-a lungul carierei ea a lucrat cu cei mai buni fotografi de modă ai momentului, printre ei putând enumera pe George Hoyningen-Huene, Man Ray, Horst, Erwin Blumenfeld, George Platt Lynes, Richard Avedon sau Edgar de Evia. În ce privește viața privată, ea se căsătorește în anul 1935 cu fotograful parizian Fernard Fonssagrives; ulterior, a divorțat de acesta și s-a recăsătorit cu un alt fotograf, Irving Penn, în cursul anului 1950. În anii 1960, Lisa Fonssagrives a devenit sculptor și a fost prezentă prin expoziții personalizate în cadrul Marlborough Gallery din Manhattan. Lisa Fonssagrives s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani, la New York, ea supraviețuind celui de-al doilea soț, Irving Penn și celor doi copii ai săi – fiica Mia Fonssagrives-Solow (designer de costume, căsătorită cu dezvoltatorul imobiliar Sheldon Solow) și fiului Tom Penn, și el tot designer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.