LILIUM JET, SERVICIU DE TAXI AERIAN

0
16
Lilium Jet

Lilium este o companie cu sediul în apropiere de München (Germania), principala activitate fiind dezvoltarea vehiculelor aeriene electrice. În cursul acestei săptămâni Lilium a anunțat planurile de a pune în funcțiune o rețea de taxiuri aeriene electrice – în orașe din întreaga lume – până în anul 2025, conform unei știri publicate de CNN Business. Ca parte a anunțului, compania a prezentat un concept de vehicul ce urmează să intre în exploatare: Lilium Jet, un vehicul cu cinci locuri care a finalizat testele de zbor la începutul lunii.

Lilium Jet

Micuțul vehicul a fost conceput cu o formă ovală și este alimentat de 35 de moatoare cu jet de aer, acestea înclinându-se pentru a putea decola și a se deplasa înainte. „Astăzi am realizat un pas uriaș către realitatea mobilității aerian-urbane”, a declarat dl. Daniel Wiegand (Co-Fondator și Director General al companiei Lilium) într-o declarație de presă. „Visăm la o lume în care oricine poate zbura unde dorește, ori de câte ori dorește”. Conform unui clip video lansat de companie, în care se observă decolarea verticală a conceptului, compania Lilium a anunțat că, la viteză maximă, aparatul poate zbura cu aproximativ 300 km/oră – timp de șaizeci minute – conectând orașele la o singură încărcare.

Lilium Jet

În ce privește modul de operare, taxiul aerian poate fi comandat la cerere sau prin intermediul unei aplicații smartphone, aceasta fiind similară cu serviciile de ride-sharing oferite de Uber. Chiar dacă nu au anunțat încă un plan de tarifare, reprezentanții Lilium pretind că acest cost „va fi comparabil cu prețul oferit de un taxi obișnuit”. De altfel, companii precum The Verge au oferit costuri de circa 70 Dolari pentru un zbor între Manhattan și aeroportul J.F. Kennedy, în timp ce o călătorie cu Blade, auto-proclamată “Uber for helicopters”, costă aproximativ 195 Dolari.

Lilium Jet

Înființată în 2015, dl. Daniel Wiegand declara în urmă cu doi (pentru publicația Robb Report) că Lilium este una dintre cele mai bine finanțate aeronave electrice din lume (capitalul aflat la dispoziție fiind de circa 100 milioane Dolari). Printre participanții la proiect se numără companiile Skype (Co-Fondatorul Atomico Niklas Zennström) sau Obvious Venture, fondată de dl. Evan Williams (fostul CEO al Microsoft). În timp ce Lilium anunță viitorul concept de zbor, o serie de companii se anunță drept concurenți redutabili în ce privește viitorul transportului electric, enumerând aici parteneriatul dintre Uber și NASA (în încercarea de a lansa în 2023 conceptul Uber Elevate) sau companiile Rolls-Royce, Boeing și Airbus. Mai multe detalii despre vehicul sunt disponibile aici (LILIUM).

Lilium Jet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here