Le Bon Marché, instalație Mehmet Ali Uysal!

0
61
Le Bon Marché (foto © ARR)

Le Bon Marché Rive Gauche i-a oferit artistului Mehmet Ali Uysal “carte blanche” pentru a marca luna “White Sales”. O perioadă de vânzări introdusă pentru prima dată de fondatorii magazinului universal – Aristide și Marguerite Boucicaut – în anul 1872.

Le Bon Marché – Instalație Mehmet Ali Uysal (foto LVMH)

Intitulată “Su” – înseamnă “Apă” în limba turcă – instalația combină elemente naturale și culturale pentru o meditație artistică asupra apei. De asemenea, ne aduce aminte de puterea ei vitală și distructivă în același timp. Instalația imersivă este disponibilă până în 20 februarie (2022) și constă în două iceberg-uri gigantice. Acestea încadrează emblematica scară rulantă – proiectată de Andrée Putman – a magazinului.

Instalația

Blocurile monumentale suspendate se întind de la acoperișul dins ticlă – reprezentând nivelul apei – pâmă deasupra capetelor vizitatorilor. Simbol al gheții care se topește, apa turcoaz răspândându-se apoi pe vitrinele magazinului cu ajutorul jocului creativ de lumină. Experiența continuă până la nivelul al doilea, locul unde o barcă din hârtie amintește de ambarcațiunile realizate de copii. Instalația este o Arcă modernă.

Le Bon Marché – Instalație Mehmet Ali Uysal (foto LVMH)

O Arcă care simbolizează speranța pentru lumea de mâine, salvată de apele aflate în creștere. Două locuri speciale au fost create pentru copii, aici regăsind un povestitor și pe artist de origine turcă. Expoziția include și colaborarea cu Benjamin Dutreux – skipper-ul echipei Vendée Globe – amabsador al asociației Water Family (protejarea apei). Artistul și yacht-man-ul vor găzdui conversații publice despre climă.

Artistul

Mehmet Ali Uysal este cunoscut pentru creațiile care provoacă percepția asupra spațiului. Jucându-se cu diferite trepte, el sfidează legile naturii pentru a crea spații cu perspective supra-realiste. “Skin”, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, este prezntă sub forma unui cârlig de rufe uriaș. Instalația de artă a fost realizată de Mehmet în 2010 pentru festivalul Vent des Forêts (Belgia) din parcul Chaudfontaine.

Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.