Share This Article
Kengo Kuma este unul dintre cei mai aprecizați arhitecți ai momentului. Originar din japonia, Kengo Kuma este și artizanul celui mai nou muzeu din Danemarca: cel dedicat vieții și operei lui Hans Christian Andersen, spațiul urmând să fie inaugurat în orașul Odense. Oferind o nouă perspectivă asupra mult-iubitului scriitor, instituția caută să ofere oaspeților săi o imagine artistică unică, care combină peisajul, arhitectura și design-ul expozițional modern.
Viziunea muzeului este data de spațializarea experienței universului literar al lui H.C. Andersen și de a pune în scenă un cadru artistic complet, locul unde arhitectura, sunetul, lumina și un flux de imagini vin să creeze în mod constant noi întâlniri între visitator și basmele imaginate de reputatul scriitor danez! Ca parte a procesului de proiecatre, Kengo Kuma & Associates (KKAA) au regăsit inspirația în basmul “Cutia cu iască”, în care un copac dezvăluie o lume subterană fabuloasă, care dezvăluie în fața privitorului noi perspective magice. “Ideea din spatele acestui proiect architectural seamănă cu metoda lui H.C. Andersen, în care o lume mica se raportează brusc la un univers mult mai mare”, explică Kengo Kuma.
Mai multe știri premium AICI
O idee pusă în practică de studioul KKAA alături de Cornelius + Vöge, situl muzeului acoperind o suprafață de circa 5600 mp, vizitatorii putând să viziteze o casă pentru copii și un spațiu muzeal subteran, care se împletește cu o grădină. Pe lângă acestea, muzeul este dotat cu o gamă largă de tehnologii de ultimă generație și abordări inovatoare ale decorului, toate elementele având ca sursă de inspirație universul magic al scriitorului danez. “Universul artistic al lui Hans Christian Andersen este fantastic, penrtu că el inversează modul în care îți imaginezi această lume pe care tu ai crezut că o cunoști, dar fără a pune nimic altceva în locul ei”, menționează Henrik Lübker (Directorul Creativ al noului muzeu din Odense).
“Basmele sale nu se îndreaptă spre un adevăr universal, ci mai degrabă spre exterior, spre particularitatea și multiplicitatea lumii care ne înconjoară. În noul muzeu, menținem această ambiguitate prin folosirea strategiilor implementate de scriitor în operele sale, ca punct de plecare pentru modul în care au fost modelate grădina, casa și expoziția în sine, precum și pentru numeroasele contribuții artistice care vor face parte din acest muzeu”, completează H.Llübker. “Trebuie să ne scufundăm în povești în primul rând, deoarece acestea sunt ceea ce știe toată lumea”, spune și Torben Grøngaard Jeppesen (Directorul Muzeelor din odense). Nu-mi rămâne decât să vă invit să Descoperiți muzeul AICI.
Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal pentru mai multe informații AICI