Kengo Kuma dezvăluie V & A Dundee

0
108

Primele imagini la Victoria & Albert Dundee, realizat de arhitectul japonez Kengo Kuma, au fost oferite publicului înainte de deschiderea oficială din acest week-end. Considerat un avanpost al Victoria & Albert Museum din Londra, V & A Dundee este primul muzeu de design din Scoția. Cu un cost de optzeci de milioane lire sterline, muzeul este situat pe malul râului Tay și urmează să se deschidă pe 15 septembrie.

În ce privește construcția, domnul Kengo Kuma a ales să proiecteze clădirea muzeului prin evocarea stâncilor ce se intind pe linia de coastă a Scoției. “Ideea muzeului V & A Dundee este de a reuni natura și arhitectura, de a crea un spațiu nou pentru oraș”, a declarat arhitectul japonez. “Sunt cu adevărat îndrăgostit de natură și peisajul scoțian”, adaugă el. “Sursa de inspirație mi-a fost oferită de stâncile din nord-estul Scoției – este ca și cum pământul și apa au purtat o lungă conversație și, în final, au decis să creeze această uimitoare formă”. Construit pe un teren recuperat, muzeul se află în centrul unei transformări de aproximativ 1 miliard de lire sterline a fostului doc din Dundee, muzeul imaginat de domnul Kengo Kuma (fiind și prima lui construcție din Marea Britanie) se dorește a fi un muzeu dedicat oamenilor din întreagă lume. “Sper că muzeul să poată aduce o chimbare în oraș și să devină centrul său de gravitație”, menționează domnul Kuma. În ce privește clădirea, această este formată din două volume unghiulare – fiecare fiind placat cu peste două mii cinci sute de panouri orizontale din beton, ele fiind conectate la primul etaj pentru a forma un singur corp de clădire. Totodată, muzeul se întinde peste râul Tay cu una dintre aripi, forma aducând aminte de corpul unei bărci. Acest spațiu, în formă de “prow”, are în compunerea lui un spațiu mai mare ce include intrarea în muzeu, o cafenea și magazine – pereții fiind realizați din lemn – ca o referință la placarea exterioară a clădirii. Galeriile V & A Dundee, care demonstrează importanța designului și realizările în acest domeniu ale Scoției, pot fi accesate printr-o scară ceremonial din foaier. La primul etaj, regăsim o galerie temporară de aproximativ o mie o sută de metri pătrați și galeriile permanente de design scoțian, ele putând fi accesate printr-un foaier central. De altfel, “Scottish Design Galleries” prezintă trei sute de obiecte colectate din întreaga țară, din colecțiile Victoria & Albert Museum, precum și din colecții private. În centrul “Scottish Design Galleries” regăsim interiorul “Ingram Street Tearooms” al lui Charles Rennie Mackintosh (designer de interior, pictor și architect de origine scoțiană) – un spațiu demontat și păstrat din anul 1971 (anul când clădirea originală a fost demolată), aceasta fiind restaurată și reconstruită printr-un parteneriat între muzeele Victoria & Albert Dundee, Glasgow Museum și Consiliul Local al orașului Dundee.

“Camera de stejar realizată de Charles Rennie Mackintosh este potrivită pentru centrul acestei noi clădiri, mai ales că în perioada studenției am admirat această lucrare”, menționează domnul Kuma. “În camera de stejar, oamenii vor simți sensibilitatea și respectul față de natură și, sperăm noi, o vor conecta la designul noului muzeu V & A Dundee”. O terasă, ce poate fi accesată dinspre “Scottish Design Galleries” și din foaierul central, va oferi vederi spectaculaose asupra râului Tay. De asemenea, un restaurant cu vedere spre holul de intrare, auditoriul și spațiile înclinate sunt situate la primul etaj. În același timp, expoziția temporară – dedicată inaugurării – se numește “Ocean Liners: Speed and Style” și este propusă de Victoria & Albert Museum și Peabody Essex Museum din Salem (Massachusetts – Statele Unite). Pentru realizarea acestei clădiri, domnul Kengo Kuma a câștigat competiția pentru a proiecta avanpostul Victoria & Albert Museum din Dundee în 2010, el învingând un număr de birouri și nume consacrate din domeniul arhitecturii – amintind aici companii precum REX, Sutherland Hussey Architects, Steven Holl Architects, Snøhetta sau Delugan Meissl Associated Architects. De altfel, V & A Dundee este primul avanpost permanent al muzeului londonez în afara capitalei britanice – deși acesta a avut în trecut și o colaborare cu muzeul “Design Society” din Shenzhen (China), fiind urmată o tendință a marilor instituții culturale din lume de a se extinde și în alte regiuni ale lumii. Un exemplu îl constituie muzeul Louvre, acesta inaugurând în cursul anului trecut o filială în Abu Dhabi (clădirea fiind create de arhitectul Jean Nouvel), Pompidou deschizând o galerie în Metz (proiectată de Shigeru Ban și Jean de Gastines), în timp ce Guggenheim a propus crearea de galerii în orașe precum Helsinki, Vilnius sau Abu Dhabi. “După ani de planificare, suntem încântați să sărbătorim realizarea primului Victoria & Albert Museum în afara orașului Londra”, a declarat domnul Philip Long (Directorul V & A Dundee). În final, mai trebuie să menționez și declarația domnului Tristram Hunt (Directorul Victoria & Albert Museum), “Această etapă culturală constituie un eveniment important pentru orașul Dundee și un moment de referință în istoria Victoria & Albert Museum. Suntem extrem de mândrii să împărtășim acest parteneriat excepțional, primul de acest gen din Marea Britanie, dorința noastră fiind aceea de a crea un nou centru internațional de design, sărbătorind astfel moștenirea culturală a Scoției. Mai multe detalii aici (www.vam.ac.uk/dundee).

Text de: Mihai Leonard; Sursă: Dezeen; Credit foto – Hufton + Crow.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here