JUNGLE KEVA, REȘEDINȚĂ NATURALĂ ÎN TULUM

Jungle Keva - Tulum

Tavanul din palmier este completat de dotările și mobilierul din lemn în interiorul acestui hotel din Tulum (Mexic), o reședință proiectată de Jaque Studio să se integreze perfect în mediul înconjurător. Denumit Jungle Keva, hotelul dispune doar de patru lodges (fiecare cu o suprafață de cincizeci de metri pătrați) împrăștiate de-a lungul unui teren cu vegetație naturală, dorința proprietarilor fiind aceea de recrea atmosfera „unui mic sat din jungla Mayasa”.

Conform unei declarații oferite site-ului Dezeen, Jesús Acosta (Fondatorul Jaque Studio) menționează că: „Am găsit inspirație în mișcarea contemporană care se desfășoară în Mexicul ultimilor zece ani, aici existând o căutare a formelor pure și a materialelor naturale care se amestecă cu mediul înconjurător”. „Într-un anume sens, este ca o abstractizare sau simplificare a arhitecturii vernaculare: ușor de citit, simplu și cu conștiința socială, naturală și economică”. Cu scopul de a păstra în jur de 70% din vegetația locului, studioul a construit lodge-urile în mijlocul vegetației existente. Fiecare clădire dispune de un acoperiș din lemn tăiat, căptușit cu frunze de palmier, în timp ce zidurile albe sunt realizate din Chukum – un tip de stuc ce provine din peninsula Yucatan (Mexic) – și un amestec de calcar și rășină din lemnul de Chukum”. Partea inferioară a acoperișului este căptușită cu o țesătură aurită – împletită cu frunze de palmier – materialul fiind selectat de studiou pentru capacitatea de a filtra lumina naturală pe tot parcursul zilei. „Obiectivul nostru era acela de a utiliza materiale care îmbătrânesc cu demnitate, astfel încât, odată cu trecerea timpului, arhitectura să dobândească un sentiment mult mai profund de apartenență”, adaugă dl. Acosta. În interior există dormitoare pe două nivele, paturile fiind susținute de plăci din piatră simplă.

De altfel, decorul a fost restrâns la mesele din lemn și lămpile cu pandativ, ele fiind suspendate de tavan cu ajutorul unor frânghii groase. Panourile mari (din partea frontală a reședinței) culisează pentru a oferi acces la mici terase în aer liber, acestea fiind completate de hamacuri unde oaspeții se pot întinde și relaxa. O a cincea lodge a fost ridicată de Jaque Studio pentru a găzdui zonele comune ale hotelului. În interior, arhitecții au poziționat o bucătărie complet echipată și o zonă pentru servitul mesei. O cameră pentru yoga se regăsește în cameră alăturată, în timp ce, înconjurată de panouri de lemn, regăsim și o piscină (comună tuturor reședințelor). Cum zona este una din ce în ce mai căutată de turiști, constructorul a luat în calcul și expediții în regiune – oaspeții având ocazia să admire și cunoască istoria bogată a locului, precum și posibilitatea de a se relaxa pe plajele sălbatice din zonă – Jungle Keva venind ca o completare a altor două resorturi eco: Habitas Tulum și Tulum Treehouse. Mai multe detalii aici (Jungle Keva). Foto: Cesar Béjar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here