Johnstons of Elgin, despre calitatea cașmirului

0
799
00_Johnson of Elgin (cașmir)

Johnstons of Elgin este una dintre companiile producătoare de cașmir, unul dintre cele mai luxoase și elegante materiale textile. Indiferent sub ce formă regăsiți pe piață cașmirul – cu o gamă largă de produse și prețuri – este foarte firesc să vă puneți să vă puneți următoarele întrebări: Cum poate fi determinată calitatea unui produs din cașmir? De ce cașmirul este atât de special? Ținând ont de aceste întrebări, voi încerca să vă răspund cu ajutorul producătoului de cașmir din Scoția.

Johnston of Elgin (lână de cașmir)

Așadar, încă de la început trebuie menționat că fibra de cașmir este una dintre cele mai rare și scumpe produse textile. Cașmirul nu provine de la o oaie, așa cum ar fi mulți înclinați să creadă, ci de la o capră de cașmir, cele mai bune fibre fiind recoltate și transformate în produse moi și luxoase. Pentru a-și păstra temperatura optimă – ținând cont de înălțimile la care cresc aceste capre – în perioada rece a anului (cu temperaturi ce ajung la -30℃), animalele sunt acoperite cu un strat gros de lână, dedusubt regăsind acele fibre care sunt recoltate pentru acest prețios material. Aceste fibre lungi sunt pieptănate și prelucrate ușor, menținându-se astfel “moliciunea” lor naturală. În timp ce oile pot produce până la 3 kilograme de lână într-un sezon, de la capra de cașmir se recoltează doar aproximativ 200 grame. “…recoltăm cașmirul de la aproximativ 1,2 milioane de capre, efectivul fiind răspândit de-a lungul Mongoliei Interioare (China), Mongolia și foarte puțin în Afghanistan.

Johnston of Elgin (fibre de cașmir)

Pentru a realiza o eșarfă sunt necesare fibrele de la o singură capră, în timp ce un jumper necesită firele de la 5, 8 sau chiar 10 capre de cașmir…”, menționează John Cotton (CEO-ul companiei Johnstons of Elgin. În ce privește procesul de producție, trebuie spus că acesta este unul foarte delicat. De exemplu, Johnstons Elgin furnizează cinsprezece tipuri de cașmir, fiecare fiind ales cu atenție pentru culoarea, grosimea și lungimea sa. Mongolia produce fibre lungi și fine, în nuanțe de gri sau maro deschis; Mongolia Interioară (China) oferă cele mai fine și albe fibre; în timp ce Afghanistan produce fibre scurte și în nuanță de maro. În general, Johsntons Elgin lucrează cu proprietățile naturale ale cașmirului, fiind alese cele mai apropriate culori pentru produsele finite ale mărcii, evitându-se astfel albirea delicatelor fibre. Trebuie știut că, cailtatea cașmirului este gradată în funcție de finețea și lungimea fibrei, un fir de înaltă calitate trebuind să aibă în jur de 14 microni. Odată ce cașmirul a fost vopsit, el este aerat pentru a opri fibrele să lipească, procesul fiind unul destul de delicat, în încercarea de a minimiza daunele și a păstra calitatea fibrei în sine.

Johnston of Elgin (fibre. de cașmir)

Următorul proces îl reprezintă pregătirea pentru filare, fibra de cașmir fiind folosită acum pentru producerea de article vestimentare și accesorii. De menționat, o companie precum Johnston of Elgin produce fibre de cașmir încă din 1851, majoritatea metodelor de producție – inclusive a produsului finit – fiind transmise din generație în generație. Dacă luăm ca exemplu o eșarfă, în producerea ei “…există nenumărate mâini și muncă calificată care fac acest lucru posibil. Iar aici intervine cunoașterea oamenilor și abilităților lor, prcum și modul în care este produsă această fibră delicată…”. Evident, cașmirul a devenit unul dintre cele mai populare produse, astăzi existând numeroase diferențe de preț între produse. Există o clasă mică de produse din cașmir sau procese de producție cu muncă necalificată, ceea ce conduce la scăderea prețului unui produs finit. În cazuri extreme, există fibre – precum cele provenite de la Yak – care au fost promovate drept fire de cașmir. Detalii aici: JOHNSTONS OF ELGIN

Mai multe informații aici: TRAVEL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.