Jean Patchett, zeița couture-ului parizian

0
36
Jean Patchett & Amy

Jean Patchett a fost unul din modelele de top ale modei internaționale între 1940 și începutul anilor 1960, fiind una dintre cele mai apreciate prezențe din epoca respectivă. De altfel, Jean Patchett a fost protagonista a două dintre cele mai cunoscute coperți ale revistei Vogue, ambele fiind realizate în 1950 de fotografii Erwin Blumenfeld și Irving Penn. Renumită pentru că a fost una dintre primele top-modele ale modei internaționale, Patchett a fost descrisă de fotograful american Irving Penn drept “O tânără zeiță în couture-ul parizian”.

De-a lungul carierei sale Născută la 16 februarie 1926 în Preston, Maryland, Pratchett a sosit la New York în anul 1948, ea semnând primul ei contract cu Ford Models în același an (10 aprilie 1948). Cariera ei a cunoscut un succes aproape instantaneu (la numai douăzeci și doi de ani), în luna octombrie a anului 1949 fiind solicitată împreună cu Bridget Bade Tichenor – de către fotograful Irving Penn – pentru a realiza o faimoasă copertă pentru publicația “The Reader Tarot” (o copie a acestei fotografii aflându-se în acest moment în colecția permanentă a “Smithsonian American Art Museum”).

Anul 1950 avea să-i aducă consacrarea prin aparițiile în Vogue Magazine – în lunile ianuarie (ședință realizată de Erwin Blumenfeld ) și aprilie (sub bagheta lui Irving Penn) – Jean Patchett apărând în două ședințe foto extrem de apreciate în epocă. De altfel, referindu-se la coperta din luna ianuarie a anului 1950, Cathy Horyn (jurnalist și critic de modă în cadrul publicației The New York Times) menționa că, “A devenit o emblemă pentru un întreg deceniu”.

Totodată, datorită stilului rece pe care îl emana, Jean Patchett a fost distribuită în filmul “Funny Face” din anul 1957 – film ce îi avea în distribuție pe Fred Astaire, Audrey Hepburn și Kay Thompson. În ce privește viața personală, Jean se căsătorește în anul 1951 cu un bancher educat la Yale – Louis Auer – consecința acestui mariaj fiind… schimbarea programului de lucru: ea a refuzat să mai lucreze înainte de ora 10 dimineața și după ora 16:30, motivul invocate fiind “plăcerea de a găti pentru ea și soțul ei”. Tot în această perioadă, cei doi soți au decis să adopte un copil – Amy – în vârstă de doi ani.

Personalitate marcantă a modei, Jean Patchett a recunoscut că în viața profesională a fost adepta unui stil rece, în timp ce în viața privată era o femeie deosebit de caldă și politicoasă. La începutul anilor 1960 Patchett decide să se retragă din activitatea profesională pentru a-și crește copii, ea rămând totuși o figură legendară a modei americane – servind drept model pentru faimoasa Audrey Hepburn – personalitatea ei fiind readusă la viață de Natalia Vodianova într-un film realizat de Steven Meisel în anul 2009.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here