Share This Article
Pictor, miniaturist și pastelist, Jean-Étienne Liotard a fost unul dintre cei mai excentrici artiști din secolul al XVIII-lea. Cunoscut pentru operele sale pastelate și scenele de mic dejun, Liotard a fost, de asemenea, și un împătimit călător global.
Datorită expunerii la numeroase culturi, picturile sale oferă o interpretare unică a vietii de zi cu zi. Artistul a ales să picteze în tonuri pastelate deoarece credea că acest stil este mai frumos decât cel în ulei. Utilizarea vopselelor pastelate i-a permis lui Jean-Étienne Liotard să reproducă scene naturaliste, în special cele care implică micul dejun. Astfel, întreaga lui operă se prezintă în tonuri vesele, oferind o imagine feerică a lumii sale.
Călător global
Născut pe 22 decembrie 1702, la Geneva, Elveția, Jean-Étienne Liotard a devenit unul dintre cei mai buni pictori miniaturiști. Conform arhivelor Frick Museum Archives, Jean-Étienne a dorit să-și definitiveze studiile artistice la Paris. Însă, el a fost respins de Academia Regală Franceză în anul 1735. Drept urmare, el a călătorit în Italia și Constantinopol, între anii 1738 și 1742. Este perioada când realizează pasteluri de inspirație turcească.
Reîntors în Europa, artistul continuă să îmbrace haine turcești, ceea ce i-a adus porecla de “Pictorul turc în Europa rococo”. Deoarece Jean-Étienne Liotard și-a petrecut o mare parte a vietii călătorind, el se familiarizează cu clasa superioară a Europei. Stilul său a dezvăluit un interes profund pentru curentul Iluminist. Totodată, a dezvoltat o latură aparte a artei sale, Liotard fiind cunoscut pentru scenele cu “mic dejun” în familiile aristocratice.
Fata cu ciocolată
În secolul al XVIII-lea, datorită prețului său ridicat, ciocolata era considerată un produs de lux. Era servită sub forma unei băuturi, similar cu versiunea modernă a ciocolatei calde. “Fata cu ciocolată” (1743) prezintă o servitoare care poartă o tavă cu prețiosul lichid, alături de un pahar cu apă. Tabloul a fost cumpărat în anul 1745 de Francesco Algarotti (critic de artă). El scrie o scrisoare unui prieten unde descrie opera: “Pictura este absolut perfectă”.
O fată olandeză la micul dejun
Realizat în anul 1756, tabloul “O fată olandeză la micul dejun” o înfățișează pe soția sa pe când servea masa. Jean-Étienne ne-o prezintă pe soția lui pe când savura elegant cafeaua de dimineață la o masă rotundă, de mici dimensiuni. Scena arată cât de importante erau cele două produse (cafeaua și ciocolata) în societatea europeană din secolul XVIII. Detaliu interesant, mai ales că artistul a dorit să transmită această percepție din propria lui casă.
sursă preluare: DailyArt Magazine