Jaquet Droz, ceas din serpentinită

0
498

Dacă ceasul este născut din astronomie, atunci Luna este elementul inspirațional. Luna a permis popoarelor antice să înțeleagă diviziunile timpului și trecerea anotimpurilor. Ne-a ajutat să înțelegem noțiunea despre timp, care vine și se îndreaptă către un ritm constant: o manifestare concretă a “ciclurilor” care structurează înțelegerea noastră de-a lungul timpului – până în prezent.

Dacă ne referim la fazele lunii noi, primul trimestru, luna plină și ultimul trimestru, Luna aduce poezia în lumea orologeriei. Inspirat din misterul unui corp ceresc, secretul satelitului rămâne – în ciuda apropierii relative față de Pământ – în mare parte necunoscut. Partea întunecată a Lunii continuă să fie una dintre cele mai mari mistere (și) în ce privește explorarea spațială.

Când Jaquet Droz a hotărât să adauge o fază lunară la “Grande Seconde”, provocarea a fost aceea de a transcrie dimensiunile preciziei și “poeziei”, păstrând în același timp codurile estetice ale piesei centrate pe designul semnăturii “S”  în interiorul cadranului. Marca elvețiană a ales să plaseze Luna în centrul calendarului perpetuu – în segmentul cadranului unde este plasat și secundarul – formând un raport între Dată și Lună (din moment ce ele sunt corelate), păstrându-se în același timp spiritul esteticii originale a ceasului.

Includerea “Moon Phase” a permis Jaquet Droz să creeze un cadran pe mai multe niveluri, dispunerea oferind o nouă adâncime piesei. Pentru a compensa eroarea standard a mecanismului (o eroare de aproximativ o zi la doi ani și opt luni), brand-ul elvețian a dezvoltat o complicație denumită “mecanism 135” – asigurându-se astfel că este păstrată precizia perfectă a mecanismului pentru 122 de ani consecutivi.

Astfel, faza Lunii astronomice este setată prin utilizarea unui corector – poziționat discret în dreptul cifrei opt. “Grande Seconde Moon Swiss Serpentinite” este moștenitorul acestui destin și contribuie la două noi dimensiuni – în special pentru alegerea serpentinitei (un mineral bogat în magneziu și apă) pentru construcția cadranului. Această rocă se prezintă cu o textură comparativă cu pielea șarpelui și oferă o senzație deosebită la atingere.

Totodată, natura fragilă a pietrei dezvăluie modul unic prin care meșteșugarii Jaquet Droz au tăiat-o. Zi de zi, cu meticulozitate, meșteșugarii au lucrat pentru a dezvolta unul dintre cele opt “coduri” ale mărcii: cadranul mineral. De altfel, cadranele minerale – realizate de Jaquet Droz – captează strălucirea naturală a pietrelor și oferă posesorului unele dintre cele mai apreciate comori ale Pământului. Iar “Grande Seconde Moon Swiss Serpentinite” nu este o excepție, particularitatea elvețiană a ceasului – ce înglobează serpentinita – oferă o altă dimensiune a acestei piese.

Conform brand-ului, roca din care este realizat cadranul provine de pe versanții unuia dintre cele mai cunoscute vârfuri: Matterhorn, dintr-un loc denumit Hörnli Hut – legendara bază a primei ascensiuni pe acest vârf (petrecută în 1865). Ceasul, realizat exclusiv pentru piața elvețiană, are o dimensiune de 43 mm și demonstrează atașamentul Jaquet Droz pentru locul natal al mărcii, precum și pentru unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Elveției: Matterhorn. În fine, mai trebuie menționat și faptul că acest ceas este realizat în ediție limitată, doar 88 de piese fiind disponibile pentru vânzare. Mai multe detalii aici (www.jaquet-droz.com).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.