Jaquet-Droz expune piese rare la Milano!

0
245
Jaquet-Droz (Poetul)

Jaquet-Droz – când Muzeul Culturii din Milano (MUDEC) i-a cerut mărcii elvețiene să se alăture evenimentului “Robot. The Human Project”, compania a prezentat automatele realizate de Pierre Jaquet-Droz acum aproape 250 de ani. Ceva magic se întâmplă atunci când trecutul se întâlnește cu prezentul, iar viele devin realitate. Acesta este motivul pentru care Jaquet-Droz a fost invitat să se alăture unei expoziții rare – de numite “Robot. The Human Project” – care a fost inaugurat pe 1 mai la Milano, capitala Lombardiei.

Jqauet-Droz (Pasăre cântătoare)

De ce evenimentul este unul rar? Pentru că va fi unul dintre spectacolele culturale din lume care ne vorbește despre fascinația noastră de a face androizii să prindă viață. De la automatele vechi de secole și până la roboții din zilele naostre, viziunea de a crea “alte” ființe mecanice umanoide nu s-a schimbat niciodată. Cum nu a dispărut nici dorința de a-i face să pară cât mai umani cu putință, de la expresiile faciale și modul cum se mișcă, până la inteligennță – care rămâne “artificială”.

mai multe știri auto AICI

Pierre Jaquet-Droz a avut aceeași viziune acum aproape 250 de ani, atunci când a decis să producă primele automate. Prezentat în anul 1714 – în La Chaux-de-Fonds – piesa denumită “Scriitorul. Desenatorul și Muzicianul” a marcat un moment de cotitură istoric, atunci când automatele au devenit androizi. De asemenea, au transformat Jaquet-Droz într-o legend la curțile regale din întreaga Europă. Chiar și astăzi, ele servesc drept inspirație pentru ceasurile realizate manual.

Jaquet-Droz (ceas de buzunar cu pasăre cântătoare)

MUDEC (Museo delle Culture) a dorit participarea Jaquet-Droz la eveniment, ca o dovadă a contribuției sale la această călătorie epică. Astfel, compania a decis să împrumute muzeului cele mai prețioase automate ale sale: O pasăre cântătoare (1790); O cușcă animate (1780), Un ceas de buzunar cu păsări cântătoare (1785) și Poetul (2018). Evenimentul are loc până la 1 august 2021, “Robot. The Human Project” fiind o sursă de inspirație, imaginație și fascinație oferit de Jaquet-Droz.

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal pentru mai multe informații AICI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here