Jaffa Hotel, destinație în Israel

Jaffa Hotel

Jaffa Hotel reprezintă cea mai nouă lucrare a britanicului John Pawson, acesta alegând să amenajeze interioarele apartamentelor cu un decor minimal din lemn de stejar. Reședința, de tip – condominium de lux – este amplasată într-o fostă clădire a unui spital francez și catedrală de secol XIX din Jaffa, un oraș situat la sud de capitala Tel Aviv.

Cele treizeci de apartamente au fost proiectate de dl. Pawson în colaborare cu arhitectul Ramy Gill, în descrierea proiectului fiind menționată munca depusă de aceștia de-a lungul timpului – “Pawson și Gill au petrecut peste un deceniu în restaurarea și renovarea meticuloasă a reședinței, ei căutând să păstreze cât mai mult din suprafață originală a clădirii”. “Duo-ul a lucrat împreună pentru a crea un spațiu în care vechiul și noul se amestecă perfect”. Locuințele sunt situate în interiorul unei aripi construite în cadrul Jaffa Hotel și includ uși glisante din sticlă îmbinate cu paravane metalice (perforate spre exterior). Paravanele sunt inspirate din “mashrabiya” (un tip de ferestre întâlnit în Orientul Mijlociu) ce adaugă intimitate, reducând în același timp lumina soarelui – creând un joc de umbre pe măsură ce razele se strecoară spre interiorul camerelor. Totodată, majoritatea apartamentelor au vedere spre fosta clădire a spitalului, în timp ce altele oferă superbe priveliști asupra Mării Mediterane. Camerele diferă, plecând de la apartamentele clasice și până la cele cu aspect contemporan – realizate după un design minimalist sacandinav.

Camerele dispun de podele din stejar alb, pereții în nuanțe de alb având încorporate spațiile de depozitare și dulapurile de bucătărie – cu scopul de a le integra complet în linia armonioasă a apartamentelor. Aproape tot mobilierul este realizat din lemn de stejar – pentru a se potrivi cu podeaua – în timp ce canapelele Getama, proiectate de danezul Hans Wegner, sunt decorate cu perne în nuanțe palide. Dormitoarele au paturi din lemn de mari dimensiuni, în nuanțe închise – cu mici etajere laterale – corpuri de iluminat și rame deschise. Nuanțele care predomină în interiorul apartamentelor sunt unice, paleta de culori fiind de alb și crem, în timp ce contrastul este asigurat de fotoliile din piele caramel și tablourile de mari dimensiuni (ce aparțin artistului israelian Tal Shochat). Băile sunt decorate cu blaturi din travertin, o trimitere subtilă către piatra naturală din jurul orașului Jaffa. De asemenea, fiecare locuință este accesată de locatari printr-un hol ce dispune de lumină de mică intensitate – placat cu lemn de culoare închisă. De altfel, rezidenții dispun de o intrare separată – în partea din spate a clădirii sau din holul principal al hotelului – toate reședințele având acces la facilitățile și serviciile Jaffa Hotel. Mai multe detalii despre această reședință aici (www.rfr.com). Copyright foto – Amit Geron.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here