Hurdy-Gurdy, istoria unui instrument medieval

Hurdy-Gurdy este un instrument cu coarde specific perioadei medievale, care produce sunet prin rotirea unei manete și a unei roți care se mișcă de-a lungul corzilor. Roata funcționează mai mult ca un arcuș de vioară, iar singurele note pe care le produce instrumentul sunt similare cu cele ale unei viori. Melodiile sunt redate pe o tastatură care apasă pe tangente – mici pene, realizate de obicei din lemn – dispuse de-a lungul unuia sau mai multe șiruri de caractere pentru a schimba ritmul.

La fel ca multe alte instrumente acustice cu coarde, el dispune de o placă de sunet și o cavitatea goală pentru a face vibrația corzilor să se audă. Majoritatea instrumentelor Hurdy-Gurdy dispun de mai multe corzi, acestea oferind un acompanient constant melodiei, rezultatul fiind un sunet asemănător cu cel al unui cimpoi. Din acest motiv, Hurdy-Gurdy este adesea utilizat în locul unui cimpoi, în special în regiunile Occitania, Catalonia, Cajun (o microregiune situată în Louisiana – Statele Unite), precum și în Austria, Cantabria sau Galicia.

De asemenea, instrumentul este întâlnit în anumite regiuni maghiare, multe dintre festivalurile de muzică din Europa oferind grupuri ce cântă la un astfel de instrument. Unul dintre cele mai faimoase festivaluri a avut loc în 1976 la Saint-Chartier, în departamentul Indre din Franța Centrală. În 2009, evenimentul a fost mutat în apropiere de Château d’Ars din La Châtre, unde continuă să se țină în săptămâna apropiată de 14 iulie (Căderea Bastiliei și ziua națională a Franței).

În ce privește istoria instrumentului, istoricii consideră că provine fie din Europa, fie din Orientul Mijlociu (aici fiind întâlnit un instrument numit Rebab) cu mult înainte de secolul al XI-lea. Primele referiri asupra lui a fost în secolul al IX-lea, ele fiind realizate de geograful persan Ibn Khordadbeh (820 – 912) care descrie lira (lūrā) drept un instrument tipic al Imperiului Bizantin.

Organistrum

De asemenea, una dintre formele cele mai vechi ale Hurdy-Gurdy a fost Organistrum, un instrument de dimensiuni mai mari și corp în forma unei chitări cu gât lung în care erau fixate cheile (ce acoperă o octavă diatonică). Organistrum avea doar un singur șir de melodii și două șiruri lungi de pene (din lemn) care erau dispuse pe o placă comună și o roată de dimensiuni relativ mici. datorită dimensiunii sale, Organistrum a fost utilizat de două persoane, dintre care unul întorcea roata, în timp ce a doua persoană manevra cheile. Tragerea tastelor era o operațiune destul de greoaie, astfel că melodiile interpretate la Organistrum era unele foarte lente.

Stilul de muzică interpretat la Organistrum a fost stabilit conform temperamentului Pitagorian, instrumentul fiind utilizat cu precădere în abații – însoțind aici muzica corală. Abbot Odo de Cluny (mort în 942) ar fi scris o scurtă descriere a construcției Organistrum-ului, lucrarea purtând numele „Quomodo organistrum construatur”, aceasta fiind cunoscută într-o copie mult mai târzie, cu toate că autenticitatea ei este încă dezbătută și astăzi. Un alt tratat din secolul al X-lea, despre care se crede că menționează un instrument Hurdy-Gurdy, este un compendiu muzical arab, scris de Al Zirikli.

Grădina plăcerilor umane – Hieronymus B.

Totodată, printre cele mai vechi reprezentări vizuale ale unui Organistrum provine din secolul al XII-lea și este prezent la „Pórtico da Gloria” din catedrala aflată în Santiago de Compostela (Galicia, Spania): o sculptură prezintă doi muzicieni care interpretează o melodie la un Organistrum. Ulterior, Organistrum a fost micșorat pentru a permite unui singur muzician să rotească și să manevreze cheile. Cântatul solo la un Organistrum a fost cunoscut în Spania și Franța, însă el a fost înlocuit în mare parte de Symphonia, o versiune în formă de cutie (mai mică) cu trei corzi și o tastatură diatonică.

Aproximativ în același timp, a fost dezvoltată o nouă formă de cheie (cu presiune din partea inferioară). Aceste chei erau mult mai practice pentru un stil de muzică mai rapid și mult mai ușor de manevrat; în cele din urmă au înlocuit complet cheile prezente în partea superioară. Imaginile medievale ale Symphonia ne arată instrumente cu ambele tipuri de chei. În timpul Renașterii, Hurdy-Gurdy a fost un instrument foarte popular (alături de cimpoi), iar forma caracteristică ne arată un instrument cu gât scurt și un corp cu capăt curbat. În jurul acestui moment au apărut și primele puncte de zgomot în lustrații. De asemenea, Renașterea târzie ne menționează și dezvoltarea a două forme caracteristice ale acestui instrument. Articolul poate fi citit integral în ediția cu No. 37 a The Gentleman’s Journal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here