IRIS ORIGO: “A CHILL IN THE AIR”

Iris Origo

Spectrul unui război total plutea peste Europa. Scriitorul și filantropul anglo-american Iris Origo –  proprietar al vilei La Foce (regiunea Val d’Orcia – Toscana) – menționa în jurnalul personal următoarele cuvinte: „Declarația lui Neville Chamberlain despre Polonia a fost primită cu o moderație neașteptată de presă – și cu un anumit entuziasm în privat – ca fiind puțin probabil să-l oprească pe Hitler”.

A Chill in The Air - Iris Origo

De altfel, după cum menționa dna. Origo, un vecin de țară (un fermier mic de statură, sensibil și foarte încrezător) tocmai a fost în vizită la mine și, fără să-și ascundă dezgustul pentru evenimentele ce tocmai se întâmplau, era foarte indignat cu privire la expresia utilizată de Mussolini: „Pacea este o amenințare la adresa civilizației”. „Și cum rămâne cu Suedia și Norvegia? Sunt mai fericiți?”, întrebări pe care în urmă cu cinci ani nu (și) le-ar fi pus (el chiar ne spune că țăranii sunt îngroziți). „Nu sunt oare mai civilizați decât noi?” …. se întreabă el retoric. Despre Iris Origo (1902 – 1988) se știe că a scris numeroase memorii, eseuri și biografii – de-a lungul unei mari perioade de timp (din viața ei). Este probabil mai bine cunoscută pentru cărți precum „The Merchant of Prato: Daily Life in a Medieval Italian City” sau „A Chill in the Air: An Italian War Diary (1939-1940)” – un titlu ce aduce în atenția publicului lunile dinaintea întrării Italiei în război, când relația lui Mussolini cu Hitler a fost prezentată publicului prin ceea ce numim astăzi „fake news”, cartea fiind publicată inițial în anul 1947 de Jonathan Cape (Londra). După cum menționează și titlul (A Chill in the Air…), este o carte ce poate fi citită într-un mod destul de… „înfrigurat”. În această lucrare, Origo – a cărei viață extraordinară a fost definită de o „constrângere elegantă”, de fidelitate față de rațiune și ideea că toți trebuie să ne facem datoria față de societate – se dovedește a fi un fin observator în peisajul politic destul de nesigur al epocii, lucrarea nefiind doar un document istoric, ci și un instrument prin care cei noi suntem transpuși într-o perioadă deloc fastă a omenirii.

Iris Origo

O lucrare surprinzător de relevantă și provocatoare pentru vremurile de astăzi, o amintire despre cât de rapid poate aluneca omenirea pe o pantă a pierzaniei. După cum scria pe 20 iulie 1939 Iris, „Tocmai am fost la ceai cu o familie de antifasciști fermecători, Bracci. Ei – la fel ca majoritatea prietenilor lor – sunt foarte pesimiști în privința războiului și consideră optimismul cercurilor fasciste ca fiind doar pura propagandă”. De altfel, Contesa Bracci – care are doi fii înrolați – este destul de deprimată: „Ar fi destul de rău”, spune ea, „Știu că vor lupta pentru ceva ce urăsc și disprețuiesc…”.  O carte care spune povestea vieții de zi cu zi în anii războiului, timp în care ea și soțul ei – Antonio Origo – au îngrijit copii și, prin asumarea unui risc foarte mare, prizonieri de război evadați, evrei și antifasciști italieni, toți aceștia fiind adăpostiți pe vasta proprietate din Toscana. Textul poate fi citit integral în edișia print cu No. 36 a publicatiei The Gentleman’s Journal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here