Conform lui Carlo Capasa (Președintele CNMI), 2022 va aduce o creștere substanțială a vânzărilor în industria italiană de modă. Segmentul va genera un venit mai mare decât în 2018, fiind cel mai mare din ultimii 20 de ani!

Carlo Capasa nu putea evita problemele critice care afectează sectorul modei actuale, mai ales în contextul creșterii costurilor energiei. Sunt probleme care afectează în principal lanțul de aprovizionare și, în mod special, producătorii de bunuri de lux. Cu toate acestea, perspectivele în industria modei – pentru ultima parte a anului 2022 – rămân optimiste. Veniturile sunt așteptate să atingă suma de 92 miliarde euro.
Creșterea
În calcul sunt luate textilele, pielăria, accesorilei, bijuteriile și ochelarii, segmentul raportând o creștere de 10,5% față de 2021. Prognoza este justificată de performanțele extraordinare din Semestrul 1 (S1), acesta încheindu-se cu o creștere de 25% a veniturilor. “Chiar dacă sectorul încetinește în S2, anticipăm creșeterea veniturilor cu 10/11% pe ansamblu în anul 2022”, menționează Carlo Capasa.

Rezultatele pozitive se explică (parțial) și prin creșterile de preț introduce pentru a compensa costurile energiei și materiilor prime. În prezent, companiile italiene înregistrează beneficii considerabile din deprecierea euro (în raport cu dolarul), exportul crescând la nivel global. Între lunile ianuarie și mai, exproturile au crescut cu 21,9% față de 2021. Veniturile din export sunt așteptate la 79,4 miliarde euro.
Distribuția
În primele cinci luni ale anului 2022, vânzările de modă italiene au crescut în special pe piașa nord-americană (59,7%). Urmează Coreea de Sud (34,1%), Spania (31,5%), Franța (25,1%) și Germania (20,2%), Marea Britanie (22,3%) arătând o revenire puternică. Totuși, principala preocupare a sectorului rămâne creșterea prețurilor la energie. “Energia va avea un impact major, costurile actuale fiind de 30%”, spune Carlo Capasa.
Detalii aici – CNMI