Horizon, când filmele SF devin realitate!

0
309
Horizon Aicraft Cavorite X5

Horizon este unul dintre acele vehicule care te îndeamnă să visezi la viitor mobilității aeriene. Un viitor observat de noi în cadrul filmelor SF, pelicule care ne prezintă adesea aeronave care ridică vertical, ulterior ele trecând pe modul de zbor orizontal cu ajutorul unor propulsoare extrem de puternice. O manevră destul de dificilă – dacă ne raportăm la ce aeronavele de astăzi – care poate consuma mult combustibil, chiar și atunci când ne raportăm la un vehicul cu propulsive electrică.

Horizon Aircraft Cavorite X5 (detaliu cabină)

Cu toate acestea, ceea ce vă prezint acum – un concept de aeronavă realizată în Canada – este un vehicul destul de interesant, cu un sistem de alimentare hybrid și design futurist.  Aflat în așteptarea autorizării, Horizon Cavorite X5 este un indiciu clar despre cum o să arate în viitor transportul aerian. Cu o estetică ce aduce aminte de un elegant bombardier stealth, vehiculul aerian dispune de aripi care, în timp ce se ridică, se deschid pentru a putea zbura.

Horizon Aircraft Cavorite X5 (detaliu zbor)

Încadrată la categroria EVTOL, aeronava poate decola/ateriza vertical, aripile care se deschid ajutându-l să obțină o viteză de până la 350 km/oră. Numele vehicului – Cavorite X5 – are ca sursă de inspirație cartea scriitorului H.G. Wells (The First Men in the Moon) din anul 1901, care, atunci când este în zbor, poate anula efectele gravitației. Propulsorul este un LS V8, completat de un set de baterii relativ modest, autonomia de zbor ridicându-se de aproximativ 500 km.

Horizon Aircraft Cavorite X5 (EVTOL)

Construit de Horizon Aircraft, aeronava dispune de cinci locuri și suficient spațiu pentru marfă. Fără pasageri, gama Cavorite X5 autonomia de zbor se ridică la aproximativ de 1000 km. Ținând cont că este în curs de omologare, constructorul canadian lucrează în prezent la un prototip – pentru a putea începe testarea sistemelor de zbor și a software-ului aferent – producția efectivă a aeronavei urmaând să fie demarată la începutul anului 2024. Detalii AICI.

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal pentru mai multe informații – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.