Hokkaido, experiment arhitectural sustenabil!

0
890
Hokkaido (Yezo - LEAD)

Hokkaido este cea mai nordică insulă a Japoniei și a doua ca mărime din arhipelagul japonez, fiind cunoscută și sub numele de Ezo sau Yezo. Cum japonia este pe lista mea de vacanță, am încercat să găsesc locuri speciale, destinații care să merite a fi vizitate. Printre acestea, am regăsit o spectaculoasă cabană, diferită de orice spațiu de cazare din pădurile pe care le-ați văzut vreodată. Realizată de LEAD (Laboratory for Explorative Architecture & Design), Yezo este un experiment architectural din punct de vedere al construcției și sustenabilității.

Hokkaido (design exterior Yezo)

Proiectul este definit de un elegant acoperiș curbat, ce amintește de pagodele specifice Japoniei, cu o structură compusă din elemente din lemn care sunt suspendate în jurul evacuării șemineului. Deși este o construcție elegantă, acest exercițiu de design impresionant este maim ult decât un simplu acoperiș. Studioul de arhitectură a create un algortim pentru a define forma clădirii și a acordat prioritate construcției proiectului. Urmând acest algoritm, fiecare element structural – care definește curba acoperișului – poate fi realizat cu ajutorul unei matrițe speciale.

Mai multe știri premium AICI

Fiecare piesă este de fapt o grindă din lemn stratificat, realizată în unghiuri diferite sau tăiate la o anumită lungime. Un aspect care oferă curba elegantă, aceasta fiind singura variabilă neschimbată a fiecărei grinzi din lemn. De altfel, grinzile GluLam – denumirea oficială a acestora – au fost folosite deoarece cresc rezistența lemnului prin utilizarea adezivului structural, permitând totodată proiectanților să utilizeze mai puțin lemn în construcția cabanei. Minimalizând interacțiunea umană, LEAD a create un spațiu perfect pentru a aprecia cuvântul “natural”.

Mai multe știri auto AICI

“Sistemul său tectonic slab este combinate doar cu un program spatial esențial”, explică un representant LEAD, “redefinind totodată semnificația modern a luxului: un loc privat pentru reflecție și plăcere, situat într-un cadru definit de lemn, piatră, apă și lumina, înconjurat de o frumusețe natural aflată într-o continua schimbare”. Proiectat pentru a permite vizitatorilor să se concentreze asupra mediului natural înconjurător, este destul de dificil să nu apreciem și interiorul, coșul șemineului constituind punctul focal al spațiului interior.

Hokkaido (design interior Yezo)

În timp ce pereții din sticlă se ridică pentru a se întâlni cu eleganței curbată a acoperișului, interiorul cabanei oferă vizitatorilor o paleta de culori calde, care se potrivește cu nuanțele GluLam, odată intrat aici, putând să vă simțiți conectați la intenția arhitecturală a proiectanților. Așadar, dacă sunteți în căutarea unui refugiu liniștit – iar criza sanitară permite oa stfel de evadare – nu-mi rămâne decât să vă invit să descoperiți această arhitectură incredibilă și mediul natural specific nordului îndepărtat al arhipelagului Japoniei. Detalii Yezo Retreat AICI.

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal pentru mai multe informații AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.