Haferland animă satele săsești în 2021!

0
310
Vedere aeriană asupra satului criț (Haferland)

Haferland este deja un eveniment tradițional în peisajul cultural din Transilvania. Dedicată culturii și tradițiilor săsești, Săptămâna Haferland va fi organizat în perioada 30 iulie/1 august. Evenimentul se dorește a fi o reîntoarcere la valorile sașilor și un mesaj de susținere a Țării Ovăzului.

Andreea Berecleanu & Michael Schmidt (Președinte Fundația M&V Schmidt)

Anul acesta, Tradiția merge mai departe în Țara Ovăzului reprezintă o adaptare a programului la noua normalitate. Timp de trei zile, în condiții de siguranță, publicul are ocazia să asiste la reprezentații artistice de înaltă ținută. Totodată, există numeroase momente care aduc aminte de vechile tradiții ale locuitorilor din satele săsești. Evenimentele sunt concentrate în jurul bisericilor fortificate din Archita, Bunești, Viscri, Saschiz, Homorod, Criț și Meșendorf.

Arc peste timp

Un punct important al evenimentului îl reprezintă amenajarea centrului orașului Rupea, cu spectaculoasa cetate în fundal. Astfel, organizatorii vor realiza un arc peste timp și vor aduce în prim-plan vechile tradiții ale zonei. Muzică, dans și expoziție de obiecte vechi vor evoca autenticitatea unor vremuri după care tânjim cu toții. De asemenea, este adusă în fața publicului măiestria artistică a unor personalități, cu spectacole în țară și străinătate.

Biserica fortificată din Criț (Haferland)

Evenimentul se desfășoară sub Patronajul Președintelui României, Klaus Iohannis și Primului Ministru al Landului Renaniei de Nord-Westfalia, Armin Laschet. Ca loc de inaugurare al festivalului, a fost aleasă curtea bisericii fortificate din Archita. Vineri, 30 iulie, un concert de muzică clasică deschide festivalul. Eveniment urmat de dezbaterea “Antreprenori locali care duc tradiția mai departe” – vom afla poveștile unor oameni din zonă.

Momente artistice

Esplanada bisericii găzduiește un program artistic susținut de A”nsamblul de dansuri tradiționale” al Forumului Democrat German din Sibiu. Oaspeții au ocazia să cumpere produse locale și vizita biserica fortificată, cu ziduri care datează din secolul XIII. Seara de vineri este dedicată uneia dintre cele mai cunoscute localități săsești, Viscri. Pianistul Johann Markel va fi succedat de Florin Besoiu, cineast care a realizat documentarul despre bisericile fortificate.

Dansuri tradiționale săsești (Haferland)

Weekendul începe la Saschiz, în curtea bisericii fortificate, cu un atelier interactiv de economie socială. Având tematica ”Oportunități de afaceri sociale în Țara Ovăzului”, sesiunea este găzduită de expertul în economie Ștefan Constantinescu. Interlocutorii sunt antreprenori din Saschiz și localități din zonă, precum și Cristi Gherghiceanu (Președintele Executiv al fundației ADEPT Transilvania). Detalii despre Săptămâna Haferland sunt disponibile AICI.

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.