Grupul LVMH renunță la preluarea Tiffany & Co.

0
366
Louis Vuitton

Grupul LVMH a abandonat preluarea bijutierului Tiffany, o tranzacție estimată la circa 16 miliarde Dolari, un business care și-a pierdut din strălucire odată cu pandemia de Covid-19. Grupul francez de lux, condus de Bernard Arnault, a dclar că a primit o scrisoare din partea ministerului de externe prin care i se solicita amânarea achiziția până la începutul anului 2021, motivul fiind reprezentat de amenințarea unor tarife suplimentare din partea Statelor Unite pentru produsele de origine franceză.

Bijuterii Tiffany & Co.

Totodată, Jean Jaques Guiony (Director Financiar în cadrul LVMH), a declarat că scrisoarea a fost nesolicitată și a constituit o surpriză totală, respingând sugestiile conform cărora compania sa o folosea ca pretext pentru a renunța la preluarea Tiffany (tranzacția trebuia finalizată până pe 24 noiembrie). “Această înțelegere nu poate avea loc. Ni se interzice încheierea acordului”, a menționat Jean Jaques Guiony într-o discuție telefonică cu mass-media. Totodată, într-un dosar adresat U.S. Securities and Exchange Commission din Statele Unite, Tiffany a prezentat o scrisoare datată 31 august, menționând că aceasta a fost furnizată de grupul LVMH. “Sunt sigur că veți înțelege necesitatea de a participa la eforturile țării naostre de a-și apăra interesele naționale”, a declarat ministrul francez de externe.

Cu toate acestea, condițiile înțelegerii – una dintre cele mai mari din idustria luxului – au fost convenite înainte de pandemie, devenind mai puțin atractivă odată cu instaurarea problemelor de sănătate. Răspândirea Covid-19 a afectat puternic vânzările din acest sector și a ridicat numeroase întrebări în ce privește suma negociată de LVMH pentru achiziția bijutierului american. O altă problemă a fost menționată de J.J. Guiony, referindu-se la performanțele din ultimele luni ale Tiffany, numind modul de acțiune al mărcii drept “lipsită de viziune”.

Tiffany & Co.

O altă declarație a venit și din partea lui Jean-Yves le Drian (Ministrul de Externe al Franței), acesta declarând că problema preluării Tiffany va fi abordată într-o ședință de cabinet ulterioară. Guvernul francez nu ar putea fi nici “pasiv”, nici “naiv” în contextual negocierilor internaționale cu partenerii săi, a declarat presei purtătorul de cuvânt Gabriel Attal. De asemenea, LVMH a spus că Tiffany i-a cerut să amâne încheierea tranzacției până la 31 decembrie – un termen deja prelungit – solicitând consililui să respecte termenul acordului de fuziune inițial și să respingă o altă prelungire. Conform LVMH, după cum stau lucrurile în acest moment, achiziția nu poate fi finalizată până la 24 noiembrie.

În același timp, Tiffany a intentat un process împotraiva LVMH în Delaware – statul unde este înregistrat bijutierul american – pentru a forța compania franceză să finalizeze acordul, așa cum a fost el convenit în cursul anului trecut, acuzând grupul de lux că a oprit intenționat finalizarea preluării. Totodată, LVMH a precizat că obiectivul său a fost de a “încerca renegocierea prețului fuziunii convenit în noiembrie 2019, chiar dacă termenul renegocierii a expirat”. Ținând cont de problemele apărute în cadrul acestei preluări, acțiunile Tiffany au scăzut cu aproximativ 8,5% – pe bursa de la New York – până la 114,5 Dolari/acțiune, cu mult sub prețul de 135 Dolari/acțiune convenit cu LVMH în cadrul acordului de preluare.

Bijuterii. Tiffany & Co.

Nedumerit de veștile venite dinspre Paris, Luca Solca (Luxury Analist în cadrul Berstein) a declarat: “Guvernul francez este cu siguranță foarte active în apărarea interesului national francez. Dar acest aspect a însemnat, în majoritatea cazurilor, prevenirea achiziției companiilor francize de state terțe”. După cum bine știm, industria luxului se confruntă în acest moment cu o puternică scădere a vânzărilor – ca urmare a pandemiei – după un deceniu de creștere puternică, veniturile fiind preconizate să scadă cu până la 35% în cursul acestui an. Datele din piață arată o revenire a veniturilor – la nivelul anului 2019 – undeva la orizontul anilor 2022/2023, potrivit agenției de consultanță Bain & Company. De altfel acordul d epreluare a Tiffany părea destul de îndoielnic încă din luna iunie, atunci când au apărut zvonuri privind dorința lui Bernard Arnault de a căuta modalități de a redeschide negocierile de preț asupra fuziunii. Cu toate acestea, sursele din piață au declarat că grupul francez de lux a decis să nu renegocieze condițiile preluării, LVMH susținând în continuare angajamentul său în cadrul fuziunii stabilite.

Chiar Jean Jaques Guiony a declarat recent că nu a căutat niciodată să obțină un preț mai bun, chiar dacă termenul de 24 august a fost respins, acest accord nefiind aprobat de Comisia Uniunii Europene și alte autorități anti-trust. Ca o ultimă mențiune în acest caz, în momentul încheierii tranzacției, LVMH a pariat pe restabilirea strălucirii Tiffany cu ajutorul unor investiții majore în magazine și colecții. Însă vânzările la nivel internațional ale bijutierului american au scăzut cu aproximativ 29% (până la 747,1 milioane Dolari) în ultimele trei luni, o scădere de la estimarea de 772 milioane Dolari. Totodată, divizia de ceasuri și bijuterii a grupului LVMH a avut o perioadă cu performanțe slabe în ce privește vânzările din prima jumătate de an. Rămâne să vă aducem la cunoștiință următoarele mutări în cadrul acestei tranzacții!

detalii aici: LVMH

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.