Gran Hotel Inglés, inaugurat în Madrid

Gran Hotel Inglés este situat în centrul cultural, comercial și de divertisment al Madridului, chiar în inima cartierului literar Barrio de las Letras. În luna martie (a.c.) vă anunțam re-inaugurarea acestui vechi hotel, la o sută treizeci și doi de ani de la deschiderea lui. Eleganța și confortul în stilul Great Gatsby definesc acest punct de reper în capitala Spaniei.

Gran Hotel Inglés

La 27 iulie 1886, La Correspondencia de España a fost “foarte încântată” să anunțe că “ilustrul proprietar al Café Inglés, Don Agustín Ibarra, tocmai a cumpărat clădirea construită pe Calle del Lobo la numărul 10, cu scopul de o transforma întrun elegant hotel”, parterul clădirii fiind dedicat unui restaurant de clasă internațională. “O sută treizeci și unu de ani mai târziu, strada pe care se află această clădire nu mai poartă numele del Lobo, ci Echegaray; mobilierul de cea mai bună calitate fiind adus din New York; de asemenea, bucătarul este orignar din Madrid (și nu francez cum s-ar fi așteptat foarte mulți dintre clienți). Cu toate acestea, Carmen Cordón și Ignacio Jiménez au păstrat obiectivul stabilit de Agustín Ibarra cu mai mult de un secol în urmă. Cuvintele folosite la inaugurarea hotelului – Noua reședință va fi amenajată întrun stil modern, la un nivel foarte înalt, fără nici-o limită a cheltuielilor – fiind actuale și acum”. Scopul (și provocarea) acestor doi hotelieri din Mallorca este de a restabili splendoarea originară a Gran Hotel Inglés, deoarecere ei cred că fiecare dintre oaspeții care îi trec pragul ar trebui să se simtă binevenit și să se bucure de-a lungul șederii lor de cele mai bune servicii oferite de “unul dintre hotelurile de top din Europa”. Dacă în secolul al XIX-lea La Época se putea lăuda cu facilități pe care niciun alt hotel nu le avea în Madrid, oferind “lift, baie la fiecare etaj, iluminat electric, încălzire cu aburi și tot ceea ce este nevoie pentru ca oaspeții să se simtă confortabil”, în secolul al XXI-lea Gran Hotel Inglés oferă unele dintre cele mai moderne facilități din domeniul ospitalității, în timp ce stilul este unul ce oferă sobrietate și eleganță clasică (ce ne aduc aminte de Belle Epoque). Precum Don Agustín în anii 1880, noii proprietari au plecat în căutarea unui “aliat” care să înțeleagă și să reușească să restaureze vechile și magnificele camere, saloane, dorința lor fiind de a readuce splendoarea originală la un nivel și stil contemporan. Astfel, în Statele Unite l-au întâlnit pe David Rockwell și echipa sa, aceștia acceptând provocarea de a readuce la viață Gran Hotel Inglés. O echipă experimentată (premiată atât de ordinul arhitecților, cît și de cel al designerilor de interior) care a acceptat această provocare, fiind deosebit de încântați să restaureze hotelul pentru a reflecta extraordinara moștenire a acestuia, ei furnizând inclusiv mobilierul de ultimă generație. Situat la parter, restaurantul hotelului urmează să fie unul dintre “cele mai mari și bune din lume”, actualii proprietari încercând să continuie ideea lansată în El Liberal pe 1 august 1886. Cu toate acestea, astăzi ei nu vor “pune o masă pentru trei sute de oaspeți”, deoarece ar fi “dificil să realizăm acest lucru”.

“Din fericire, calitatea meniurilor și talentul bucătarilor spanioli au crescut atât de mult încât nu a fost necesar să călătorim la Bordeaux pentru a-l găși pe Willy Moya, bucătarul perfect pentru ceea ce dorim noi să oferim oaspeților noștri”, menționează actuali proprietari. “El a fost implicat în proiectarea bucătăriei și crearea meniului”, completează dânșii. Willy și proprietarii hotelului au dorit să ofere oaspeților meniuri tradiționale spaniole, în realizarea acestora utilizând rețete tradiționale din secolul al XIX-lea – cele care au reușit să transforme reședința imaginată de Don Agustín întrun must-try culinary – alături regăsind și influențele moderne, gustoase și pline de arome nuanțate. De asemenea, numărul de camere a scăzut de la 72 la 48, oaspeții nemaifiind obligați să meargă pe hol pentru a ajunge la una din toaletele ce deserveau hotelul, fiecare cameră fiind acum dotată cu cabine cu duș și vană. “Acest lucru era de neimaginat în trecut, astăzi fiind destul de greu de implementat această facilitate”, cuvântul de ordine fiind “spațios, luminos și aerisit”. Totodată, cu ajutorul lui Willy Moya și a echipei sale, bucătăria va fi descrisă drept “un contributor entuziasmant” la redarea strălucirii de altădată, precum era descrisă în trecut de La Iberia: “Bucătăria noului hotel este excelentă, iar crama una dintre cele mai bune”. O amintire păstrată de martorii epocii – 17 decembrie 1886 – ziua când Gran Hotel Inglés și-a deschis porțile pentru prima dată. La aceeași dată, o sută treizeci și unu de ani mai târziu, Madrid și Barrio de las Letras vor deține din acest an unul dintre cele mai bune hoteluri, patruzeci și opt de camere confortabile urmând a fi puse la dispoziția oaspeților (decorate cu bun gust), alături de săli de lectură și baruri bine garnisite. De asemenea, restaurantul va avea “lămpi electrice, tacâmuri de bucătărie și articole de toaletă exclusive”. Binențeles, hotelul va dispune de “lift și sistem de încălzire îmbunătățit”, datorită căruia “combustibilul fosil nu va fi necesar pentru a menține confortul la nivelul întregii clădiri”. Oricum, dorința actualilor proprietari este ca fiecare oaspete care trece pragul Gran Hotel Inglés să simtă “ca acasă”, personalul angajat fiind unul de cea mai bună calitate – condus de domnul Javier Polo (Directorul General al Hotelului). De asemenea, camerele au fost proiectate după principiul eleganței și confortului, oaspeții având posibilitatea de a servi un prânz sau o cină privată, barurile oferind unele dintre cele mai bune cocktail-uri din Spania și străinătate (printre facilități regăsind inclusiv servicii de Wi-Fi și Spa). În cele din urmă, transportul până/de la hotel (către gară sau aeroport) este unul destul de ușor de realizat, ținând cont că reședința este poziționată într-una dintre cele mai aglomerate, interesante și dinamice cartiere din Madrid. Mai multe detalii aici (www.granhotelingles.com/en).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here