Franciacorta, despre vin spumant și modă

0
39
Cesare Attolini - Bellavista

Locul de naștere al marelui vin spumant, pământul lui Vittorio Moretti și al familiei sale, Bellavista și a lui AlberetaAceste vinuri originale, de o calitate extraordinară, sunt localizate pe colina Bellavista, o zonă cunoscută pentru peisajele splendide pe care le oferă asupra lacului Iseo și asupra întregii văi a râului Po, precum și spre văile Alpilor. O atenție sporită a fost acordată de dl. Vittori Moretti achiziționării de noi terenuri, astăzi proprietatea beneficiind de o suprafață de aproximativ 198 hectare, regiunea fiind locul de naștere a vinurilor “Franciacorta”.

Cesare Attolini – Bellavista

O poveste începută în 1981, an în care dl. Moretti se întâlnea cu oenologul Mattia Vezzola, ambii alăturându-se companiei în același an. rolul său a fost unul major, ținând cont de schimbările de stil care aveau să fie impregnate la Bellavista. Respectful pentru tradiția producției locale de vinuri avea să fie recunoscută de numeroasele premii obținute de-a lungul timpului, în special pentru gustul echilibrat și eleganța pe care o ofereau acestea. Pentru a înțelege esența acestor vinuri, Cesare Atolini ne propune a realizat ședința foto – dedicate colecției de sezon – în perimetru ocupat de aceste prețioase băuturi, invitația noastră fiind aceea de a descoperi tradiția vinificației din nordul Italiei.

Cesare Attolini – Bellavista

Cavalier Moretti, când și cum te-ai îndrăgostit de Franciacorta și, mai important, când și cum a prins contur viziunea ta de a o transforma într-una dintre cele mai prestigioase regiuni din Italia, cunoscută pentru producția vinicolă de înaltă calitate și turismul vinicol? Acolo am construit atât de multe amintiri din copilărie. Am locuit în Milano, iar vara mergeam să vizităm rudele care locuiau în Franciacorta, în Erbusco. Când eram acolo, puteam petrece timp în aer liber și, alături de bunicul meu, observam munca de pe câmpuri și de la fermă. Mi-a plăcut această zonă muncitoare și oamenii săi. Toată familia mea este de aici, atât din partea mamei, cât și din partea tatălui meu. Rădăcinile familiei noastre datează încă din anii 1400, cu o singură ocupație specifică: construcțiile. De aceea, când am început să lucrez și am obținut independența financiară, am decis nu doar să-mi înființez prima companie aici, ci să încep o familie cu Mariella, o fată pe care am cunoscut-o când veneam aici în vacanță.

Când am economisit primii bani, i-am cheltuit imediat pentru a cumpăra terenuri și am început chiar cu acest deal, dealul Bellavista. În anii ’70 mi-am dat seama că frumusețea și istoria agricolă a acestei regiuni nu erau în niciun fel inferioare celor din alte orașe care au fost modelate de viticultură. Cu oamenii potriviți am transformat Franciacorta într-o regiune cunoscută pentru vinurile sale excelente. De fapt, am transformat-o într-un terroir, care este ceva mai profund și mai permanent, deoarece într-un terroir influența vinului este peste tot, modelează peisajul, oamenii, economia și comerțul. Dacă astăzi am devenit o destinație pentru cunoscătorii de vinuri din întreaga lume, este pentru că am crezut în acest terroir și am investit întotdeauna în această viziune, cu perseverență și determinare.

Ce reprezintă Erbusco pentru familia Moretti și, mai precis, pentru dealul Bellavista? Este casa noastră, locul în care suntem împreună, locul în care ne întoarcem mereu. Fiecare dintre cele trei fiice ale mele are propria casă pe acest deal. Valentina, care este arhitect, chiar a construit una cu un design contemporan

Care este filozofia lui Bellavista, atât în podgorie, cât și în crama? Avem o singură filozofie: excelența. Pentru a excela în lumea vinurilor spumante, trebuie să utilizați ingrediente excepționale pentru producerea unui cuvée, alegând cele mai bune expuneri și folosind tehnici artizanale pentru îngrijirea viilor, tratând procesul ca pe o artă. Pe lângă faptul că avem o școală reală care antrenează profesioniștii din domeniu, încercăm să folosim caii pentru toate elementele de producție care necesită în prezent utilaje. Începem cu strugurii și doar cu ei. Dacă standardele dvs. pentru struguri sunt mari, atunci sunteți deja la jumătatea drumului și veți putea să maximizați activitatea în cramă și chiar să vă distrați cu enologii, alegând din mai mult de optzeci de selecții în fiecare primăvară pentru a produce fiecare cuvée.

Cred că fiica mea Francesca, oenologă, a ales această cale tocmai pentru că a fost atât de fascinată de frumusețea acestei ocupații, încât reușește să încorporeze pasiunea ei în atât de multe alte nișe: agricultură, afaceri, meșteșuguri și chiar artă. Pentru că, în cele din urmă, producerea unui cuvée are multe în comun cu orice altă creație artistică: există tehnică și experiență, precum și interpretare. Apreciem abilitatea manuală. Fiecare gest din Bellavista nu este doar rezultatul unor secole de know-how, ci și al angajamentului nostru zilnic față de excelență și exprimarea, pe cât posibil, a capacității umane de a imprima ceva cu propria noastră atingere personală de frumusețe.

Cesare Attolini – Bellavista

L’Albereta s-a deschis în 1993 și a devenit o emblemă a teritoriului, sinonimă cu excelența, starea de bine și exclusivitatea, precum și, timp de mulți ani, un sanctuar al bucătăriei italiene fine datorită prezenței bucătarului Gualtiero Marchesi. În trecut, dar și în prezent, care este conceptul predominant al ospitalității de cătreAlbereta? Este un concept de ospitalitate autentică, bazat pe cunoașterea faptului că interactiunea dintre personae este o valoare capabilă să genereze excelență. Toți, când primim oaspeți acasă, le oferim tot ce avem mai bun și ceea ce știm să facem. Noi, ca italieni, suntem deosebit de buni în acest sens. Este ceva ce a fost în sângele nostru de-a lungul istoriei, ceva ce am moștenit de la civilizația sofisticată care a venit înaintea noastră.

Când am deschis, după 1993 L’Albereta, am avut o idee foarte specifică pe care fiica mea, Carmen, aflată acum în fruntea acestui sector, știa foarte bine cum să o actualizeze. Nu ne-am propus să fie un hotel sau o stațiune și ne este încă greu să o numim așa. Ne-am dorit să fie o casă în care oamenii să se simtă primiți ca niște oaspeți speciali. Un loc unic, cu o identitate puternică, plin de lumină și căldură și care oferă alegeri armonioase de design. Nimic standard. Totul la comandă, de la bucătărie până la spa; de la camere, fiecare decorată diferit de cealaltă, până la spațiile exterioare cu podgoria și grădina mare caracterizată de un traseu de fitness decorat cu sculpturi, asigurând că frumusețea este peste tot.

Acest sentiment de ospitalitate ne oferă nouă, ca gazde, o imensă plăcere. Până în ziua de azi simt o mare fericire când merg la Anexă și văd oamenii care se bucură pașnic de vacanța lor, apreciind priveliștea, mâncarea și compania vinului bun. Această regiune a luat naștere prin conceptul de vin ce sărbătoreste și oferă fericire. De fapt, vinul spumant este vinul bucuriei. Și azi Franciacorta este doar asta: o regiune a fericirii.

Cesare Attolini – Bellavista

Legătura profundă și autentică a familiei Moretti cu Franciacorta continuă, astăzi, să fie alimentată de un nou gest de dragoste și recunoștință față de această regiune: crearea unei fundații al cărei obiectiv este promovarea valorilor ce definesc identitatea Franciacorta, cu sediul central în spațiile splendid restaurate ale Convento della Ss. Annunciata pe Mont’Orfano, în Rovato. Cum a luat naștere această instituție și care sunt planurile sale de viitor? Fundația s-a născut ca răspuns la un moment provocator pentru Ordinul fraților care trăiau în această zonă specială din Franciacorta, pe Mont’Orfano, din 1450. Am avut întotdeauna o relație privilegiată cu această structură datorită prieteniei noastre cu Părintele Sebastiano care, în anii 1980, ne-a permis să cultivăm una dintre podgoriile sale, de fapt cea mai frumoasă dintre ele, situată în partea de sud a muntelui.

O podgorie care a produs un vin extraordinar ce se prezintă foarte bine singur împotriva marilor albi francezi. Anul trecut, frații au decis să închidă mănăstirea și să-și lase conducerea altcuiva, pentru că părintele Sebastiano era foarte bătrân și nu mai era capabil să se îngrijească nici pe el însuși (din păcate, a murit recent) și, de asemenea, pentru că nu mai existau vocații și acea clădire imensă fusese proiectată pentru o comunitate mai mare. În numele acestei prietenii și ca mulțumire pentru cei care ne-au permis să cultivăm această podgorie specială, soția mea Mariella și cu mine am decis să preluăm conducerea structurii pentru următorii douăzeci de ani. Am făcut-o printr-o fundație, astfel încât intenția noastră pur culturală să fie clară. Această structură va rămâne fidelă originilor sale și va întâmpina călătorii cu un concept de ospitalitate sinceră, durabilă și reconfortantă spiritual. Acest loc are deja tot ce trebuie să fie pentru ca fiecare să poată fi în pace cu sine și cu ceilalți: natura, frumusețea arhitecturală, liniștea și, bineînțeles, un vin bun care, prin fiecare înghițitură, întruchipează istoria și cultura acestei regiuni. Mai multe detalii despre marcă sunt disponibile AICI.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here