Formagella della Val di Scalve

Formagella della Val di Scalve

Formagella della Val di Scalve este o brânză cu formă rotunda, un sortiment care te va seduce încă de la prima degustare – numele ei provenind din valea verde unde este produsă. Realizată în Valea Scalve, brânza își are originea într-un loc ascuns al Alpilor – din apropiere de Bergamo – între Văile Seriana și Camonica – termenul care desemnează sortimentul provenind din cuvântul celtic “Skalf” – ceea ce înseamnă “Fisură”.

Formagella della Val di Scalve

De altfel, această zonă este una destul de mică, dar foarte bogată în tradiții gastronomice. Conform legendei, în secolul al XVII-lea, fiica unui consul care locuia în internatul unei școli de lângă Bergamo a dorit să guste să guste o brânză delicioasă – încercată de ea în timpul unei escapade în mediul rural local – așa că și-a rugat frații să nu se întoarcă până nu-i găsește acea brânză. Reușind să o găsească, ei i-au pus numele de “Formagella della Val di Scalve” – pentru a o diferenția de alte brânzeturi – și desemnând astfel un produs “irezistibil și de neuitat“. Anii au trecut, brânza câștigând mult în notorietate, ea fiind inclusă în primul număr al Clubului de Turism – Ghidul Gastronomic Italian – publicat în anul 1931, Formagella della Val di Scalve fiind menționată ca un produs prestigios. De altfel, brânza se prezintă cu o greutate medie de aproximativ două kilograme: pe exterior, sortimentul este moale și are o culoare alb-cenușie, textura schimbându-se în funcție de perioada de maturare.

Formagella della Val di Scalve – Valcalepio D.O.C.

La gust este ușor acră, dar foarte gustoasă – de fapt, cele mai bune brânzeturi sunt produse în timpul verii, atunci când nutrețurile proaspete de munte sunt pline de acizi grași. Un sortiment preparat din lapte integral de vacă, preparată pe jumătate, maturată cel puțin douăzeci de zile. Dacă perioada crește la șaizeci de zile, parfumul brânzei devine unul mult mai intens, produsul devenind mai compact și întunecat. Formagella della Val di Scalve produsă pe tot parcursul anului pe teritoriile Schilparo, Vilminore, Azzone sau Colere, principala fermă de producție fiind Latteria Montana (înființată în anul 1964). În ce privește asocierea brânzei, ea este recomndată ca umplutură pentru ravioli sau caneloni, dar poate fi folosită și în prepararea diferite sosuri pentru carne, antreuri, omlete și chiar polenta – pairing-ul putând fi realizat cu vinuri roșii, precum Valcalepio D.O.C. sau Terre del Colleoni D.O.C. Mai multe detalii despre produse din Val di Scalve sunt disponibile AICI.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here