Florența deschide “Camera lui Michelangelo”

0
156
Florența - Basilica di San Lorenzo

Florența este bine-cunoscută pentru operele de artă renascentiste și frumusețea inegalabilă a orașului. Titanii artei universale – amintind aici pe Rafael, Da Vinci sau Botticelli – și-au dat întâlnire în orașul situat pe râul Arno, ei oferind umanității o uimitoare moștenire artistică. Printre ei, Michelangelo Buonarotti, artistul care a lăsat posterității frescele din Capela Sixtină sau sculpturi magnifice, precum Pietà, David, Moise și Laocoön.

Florența – Camera Secretă a lui Michelangelo

Cu toate acestea, foarte mulți dintre dumneavoastră nu au auzit de așa-zisa “Camera Secretă” din Florența – un spațiu de mici dimensiuni, cu pereți plini de schițe – aceasta urmând să fie dschisă publicului în cursul anului 2020. În vara anului 1530, Michelangelo a dispărut timp de trei luni, neexsitând nicio urmă a artistului în înscrisurile oficiale ale vremii. Se pare că artistul a fost într-adevăr închis într-o camera secretă – sub Capela Medici din Basilica San Lorenzo – ascuns în momentul întoarcerii din exil a familiei de’Medici. Michelangelo Buonarotti, pe atunci în vârstă de 55 ani, s-a temut de represalii după ce și-a trădat patronii, el fraternizând cu cei care inițiat revolta împotriva bine-cunoscutei familii florentine.

Florența – Detaliu schiță din Camera Secretă a lui Michelangelo

Cu toate acestea, artistul nu și-a pierdut timpul cât a stat ascuns în micuța cameră fără ferestre – un spațiu care măsura 2 metri/7 metri – accesată printr-o ușă ascunsă vederii. A lucrat febril la diferite studii pentru proiecte începute deja, inclusive o revizuire a faimoasei statui a lui David și imagini din frescele Capelei Sixtine. În același timp, se pare că artistul a acoperit pereții ascunzătorii sale cu diferite schițe – realizate în cărbune și cretă – inclusive un autoportret. În momentul re-apariției sale, lui Michelangelo i s-a permis reluarea activității pentru familia de’Medici, inclusiv în cadrul capelei unde el a stat ascuns de-a lungul verii. Se pare că până în anul 1975, nimeni nu a știut de existența “Camerei Secrete” a lui Michelangelo.

Florența – Camera Secretă a lui Michelangelo

Când zidurile camerei ascunse au fost dezvăluite, curatorii au făcut o descoperire senzațională: schițe realizate de Michelangelo cu mai bine de patru sute de ani în urmă. În deceniile scurse de la descoperire, în “Camera Secretă” a lui Michelangelo au avut voie să intre doar experții în artă și invitați ocazionali, spațiul fiind bine conservat până în acest moment. Totuși, se prsupune că în cursul acestui an, autoritățile orașului vor oferi publicului ocazia de a vizita una dintre cele mai spectaculoase mărturii ale marelui artist renascentist. În fine, despre Michelangelo se știe că a murit la vârsta de 88 de ani, la Roma – în anul 1564 – el fiind înmormântat la Basilica di Santa Croce, fiindu-i îndeplinită dorința de a se întoarce în mult iubitul său oraș: Florența.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here