Expoziție Thierry Mugler: Couturissime

0
587

Prima mare expoziție de modă a designer-ului Thierry Mugler, prezentată la „Montreal Museum of Fine Arts”, examinează viziunile sale despre „metamorfoze, super-eroine și cyborgi”. În jur de 150 de ținute vor fi prezentate ca parte a „Thierry Mugler: Couturissime”, o expoziție care se deschide pe 2 martie 2019 la MMFA. Realizate între anii 1977 și 2014, piesele vestimentare demonstrează puterea creativă a casei „Thierry Mugler”, o marcă creditată cu revoluționarea industriei modei, în special haute couture-ului – cu designul său teatral.

Thierry Mugler: Couturissime

Expoziția marchează prima retrospectivă a principalelor lucrări ale casei franceze, reunind articole de îmbrăcăminte, accesorii și costume, alături de schițe, fotografii și imagini video de arhivă. „Foarte mulți s-au oferit să-mi expună munca, dar ideea de a privi în urmă nu m-a interesat niciodată”, a declarat Thierry Mugler. Nu există viitor fără trecut, așa că sper ca această expoziție să inspire vizitatorilor săi un viitor creativ nou”. Mugler este cunoscut pentru îmbrăcămintea structurală și utilizarea inovatoare a unor materiale neobișnuite, precum sticlă, componente auto cromate și LED-uri.

Costumele sale au adesea siluete exagerate și puternice – totuși feminine – celebrate pentru imaginația și calitatea lor transformatoare. „Metamorfozele, super-eroinele și cyborgii sunt regăsiți în opera designer-ului care a perceput din timp, cu umor considerabil, revoluțiile trans-umaniste care vor urma”, a declarat Nathalie Bondil (Director General MMFA și Curator Șef al expoziției). „Siluetele sale clare, elegante, periculos de seducătoare, populează o lume a strălucirii la marginea realității”. „Thierry Mugler” a fost înființată în 1973, ridicarea acesteia beneficiind de apariția unor modele super-modele precum Naomi Campbell, Cindy Crawford sau Linda Evangelista, acestea apărând în multe ședințe foto ale casei pariziene.

Cu toate acestea, compania mamă Clarins – care a cumpărat marca în 1997 – a decis să o închidă în 2003, în principal datorită expoziție pierderilor financiare foarte mari. După „repornire”, designerul italo-japonez Nicola Formichetti a devenit Creative Director-ul mărcii – din 2010 și până în 2013 – înainte ca designerul britanic David Loma să preia conducerea casei. În perioada premergătoare expoziției MMFA, modelele Mugler (de epocă) au fost purtate de diferite vedete, inclusiv Cardi B. – aceasta purtând o piesă din colecția couture 1995/1996 la premiile Grammy din 2019 – și Kim Kardashian (la diverse evenimente).

Dar ținutele sale au crescut continuu în cultura populară de-a lungul anilor și expoziție: Demi Moore în 1993 (Indecent Proposal), Beyoncé în 2009 (I Am… World Tour) sau Lady Gaga în 2010 (în clipul melodiei Telephone). De asemenea, Mugler a regizat și proiectat costumele pentru clipul video „Too Funky” al artistului George Michael (1992) și a lucrat diferite costume pentru David Bowie. Pe podium, ținutele sale au apărut în contrast cu cele ale colegilor de breaslă, precum Calvin Klein sau Helmut Lang. „Thierry Mugler nu numai că și-a lăsat amprenta asupra epocii sale, ci a reușit să revoluționeze moda prin creațiile sale sculpturale, atât futuriste, cât și elegante”, a declarat curatorul expoziției – dl. Thierry-Maxime Loriot.

„A organizat cele mai spectaculoase prezentări de modă și a adus un aer proaspăt în haute couture, mai ales prin utilizarea de noi materiale, precum metalul, latexul sau blana artificială”. „Stilul său distinctiv a depășit tendințele și continuă să influențeze generația expoziție de nouă de artiști”, completează acesta. Mugler a colaborat cu echipa muzeului, expoziția fiind împărțită în șase „acte”. O secțiune va fi dedicată colaborării lui Mugler cu fotograful Helmut Newton, rezultatul fiind o imagine ce au amplificat aspectul acestor ținute. Fotografiile lui Karl Lagerfeld, Jean-Paul Goude, Guy Boudin, David LaChapelle și mulți alții vor fi, de asemenea, prezentate în cadrul expozitiei.

Secțiunile expoziție „Futuristic” și „Fembot Couture” vor avea un aspect creat de designer-ul german Philipp Fürhofer, în timp ce „Metamorphosis” va încorpora imagini vizuale și efecte speciale – realizate de studioul Rodeo FX.  Cinci candelabre din cristal, realizate de designerul olandez Tord Bontje, vor fi prezente în zona „Belle de jour” și „Belle de nuit”. „Thierry Mugler: Couturissime” va putea fi vizitată până în 8 septembrie 2019, înainte de a fi desfășurat un turneu internațional care va include locații precum „Kunsthal Rotterdam” (12 octombrie 2019 – 8 martie 2020) sau „Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung” din München (3 aprilie – 30 august 2020). Mai multe detalii aici (www.mmfa.com).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.