Expoziție dedicată lui Leonardo da Vinci

0
88
Expoziție Leonardo da Vinci

Expoziție, organizată în onoarea lui Leonardo da Vinci (la Muzeul Louvre, Paris), poate fi una dintre cele mai mari atracții – faimoasa lui schiță, Omul Vitruvian (cca. 1480 – 1490) – cauza fiind o provocare legală. O instanță italiană a suspendat împrumutul schiței la muzeu din paris, după ce un grup constituit pentru apărarea patrimoniului italian a susținut că este prea fragile pentru a putea fi transportată în capitala Franței, acesta putând fi deteriorate în timpul unei expuneri prea mari la Louvre.

Omul Vitruvian (cca. 1480 – 1490)

Expoziția organizată de Musee Louvre este programată să se desfășoare pe parcursul a patru luni, “Omul Vitruvian” putând fi expus doar pentru perioade scurte (în ultimul timp el fiind prezentat publicului la fiecare șase ani), schița fiind deja prezentată la o expoziție desfășurată la Gallerie dell’Accademia din Venezia la începutul acestui an. grupul d epatrimoniu – Italia Nostra – a susținut că, dacă este expus la Louvre, schița ar putea fi ascunsă publicului până la un deceniu.

În plus, grupul a făcut referire la o lege care interzicea transportul operelor de artă în afara Italiei dacă acestea ar putea fi avariate în timpul transportului sau în condițiile de depozitare a muzeului (unde urmează să fie expus, n.red.). “Toate rapoartele tehnice au menționat că nu este oportun acest transfer, opera fiind una deosebit de fragilă”, a declarat doamna Lidia Fersuoch (Președintele Divizie din Venezia a comitetului Italia Nostra) într-o declarație de presă.

O ședință dedicată acestui proiect urmează să se desfășoară pe 16 octombrie, cu doar opt zile înainte ca expoziția de la Muzeul Louvre să fie inaugurată (pe 24 octombrie). În cadrul ședinței, ministrul italian alo culturii – Dario Franceschini – va argumenta această inițiativă. O provocare legală care a devenit un obstacol în prezentarea schiței la Muzeul Louvre, evenimentul fiind dedicat trecerii a 500 de ani de la moartea artistului renascentist Leonardo da Vinci.

De altfel, Franța și Italia au semnat recent un accord pentru schimbul de tablouri realizate de Leonardo da Vinci și Rafael, punând capăt unor neînțelegeri de peste doi ani. Potrivit publicației The Guardian, mai multe dintre lucrările lui Leonardo da Vinci sunt deja pe drum către Franța, chiar dacă o altă lucrare importantă a marelui artist – mă refer la Savador Mundi (cca. 1500) – nu va fi prezentă în capitala Franței. Mai multe detalii despre expoziție sunt disponibile AICI.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here