Expoziție de bijuterii la V & A Museum

0
92

Începând cu 11 aprilie, galeria care adăpostește colecțiile de bijuterii din Victoria & Albert Museum va fi redeschisă după trei luni de renovări. Pe lângă actualizarea infrastructurii, display-uri și resurse interactive, noi colecții vor fi adăugate celor existente aici. Printre ele, poate cea mai importantă, regăsim și o diademă din colecția personală a reginei Victoria. Prin materialul următor, voi încerca să vă port prin universul acestei fabuloase bijuterii a Coroanei Britanice.

Queen Victoria

De la prezentarea sa în 2008, aproximativ cinci milioane de vizitatori au trecut pragul „The William and Judith Bollinger Jewellery Gallery” pentru a admira colecția compusă din 3500 de piese, aceasta fiind considerată una dintre cele mai cuprinzătoare de acest gen din lume. După cum explică dl. Richard Edgcumbe (Senior Curator): „Împreună cu o serie de optzeci de noi achiziții și împrumuturi, realizate de un număr impresionant de susținători, prezentarea diademei inaugurând o nouă etapă în cadrul acestei mult iubite galerii”. Piesa în discuție nu este alta decât diadema din safir și diamante ce a aparținut Reginei Victoria, aceasta fiind în sfârșit acasă – muzeul fiind denumit în onoarea ei (Victoria) și a soțului său (Prințul Albert). O bijuterie ce prezintă o atât de mare importanță încât, acum trei ani, Ministrul Culturii – Matt Hankock – a emis un ordin de interdicție temporară (export) a acestei bijuterii. Un act destul de rar, astfel de acțiuni având loc doar în cazul unor piese extrem de importante pentru patrimoniul cultural al Regatului Unit. Totuși, această diademă merita decretul emis, deaorece este considerată una dintre cele mai semnificative bijuterii din timpul îndelungatei domnii a Reginei Victoria și, atunci când a fost scoasă la vânzare, s-a sperat că această piesă o să rămână în Marea Britanie. Din fericire, în cursul anului 2017, bijuteria a fost achiziționată pentru Victoria & Albert Museum de fundația „Nation and Commonwealth by William and Judith Bollinger”. Despre diademă se știe că a fost comandată de soțul Reginei Victoria – Prințul Albert – în anul 1840, piesa venind să completeze o broșă din safir și diamant pe care o oferise ca dar de nuntă pe 10 februarie (anul 1840 a fost și anul căsătoriei celor doi). Designul diademei a avut la bază un desen ce făcea parte din blazonul familiei – originare din Saxonia (să nu uităm că familia regală britanică a făcut parte din Casa de Saxa-Coburg și Gotha, în timpul primului război mondial numele fiind schimbat în Casa de Windsor – 1917).

Queen Victoria

Realizată de Joseph Kitching pentru suma de 415 Lire Sterline, diadema include atât safire, cât și diamante, pietrele fiind oferite de unchiul ei – Regele William al VI-lea și Regina Adelaide. Prințul Albert știa ca Regina iubea pietrele prețioase (colorate), ea fiind deosebit de încântată să-l aibă consort pe acesta, notând chiar în jurnalul personal următoarele: „Dragul meu Albert are un gust atât de bun și face tot posibilul să am cele mai frumoase bijuterii. Piesa plină de culoare a rămas una dintre cele mai prețioase cadouri primite de mine de-a lungul vieții”. În anul 1842, Regina a purtat bijuteria în timpul realizării primului său portret – sub semnătura artistului Franz Xaver Winterhalter – lucrarea fiind reprodusă și expusă în tot Imperiul Britanic; tabloul rămâne și astăzi unul dintre cele mai cunoscute portrete ale tinerei regine. De altfel, la douăzeci de ani de la moartea mult-iubitului soț, atunci când s-a simțit capabilă să iasă din doliul auto-impus, regina Victoria a inaugurat lucrările Parlamentului din 1866 – purtând pe cap diadema concepută de Prinț. În mod normal, ea ar fi trebuit să poarte coroana care îi oferea statutul imperial, însă, cu ajutorul bijutierului Gerrard, regina a continuat să poarte o replică a diademei – o imagine ce a devenit iconică până la moartea ei, petrecută în anul 1901. În fine, alături de diadema Reginei Victoria, mai multe bijuterii semnificative au fost adăugate la colecția extinsă a muzeului. În memoria fratelui său – Freddy Mercury – Kashmira Bulsara a împrumutat o colecție ce include 49 de piese Art Deco. Inspirată de vechile regate ale Persiei, Egiptului, Chinei și Japoniei, precum și de școala modernă de artă, piesele expuse ne arată evoluția unor mari case – amintind aici Cartier, Lacloche sau Van Cleef & Arpels. Modelând pietrele prețioase, emailul sau lacul japonez, gama de bijuterii prezentă în cadrul acestei expoziții va transforma implacabil modul cum ve-ți evalua domeniul atât de frumos al bijuteriilor și evoluția lor în timp. Nu-mi rămâne decât să vă invit să treceți pragul expoziției, aceasta fiind deschisă până la 1 septembrie 2019. Mai multe detalii despre bilete aici (V & A Museum).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here