EDIŢIE ROYAL SALUTE REGENT’S BANKET

În 1817, Prinţul Regent (viitorul rege George al IV-lea) l-a invitat pe omologul său din Rusia Imperială – Marele Duce Nicolae al Rusiei – pentru a discuta despre politica europeană, motivul întâlnirii constituindu-l un banchet, importantul eveniment fiind găzduit de Pavilionul Regal din oraşul Brighton. Producătorul scoţian de whisky, Royal Salute, sărbătoreşte astăzi evenimentul cu un ambalaj special, ca parte a seriei anuale “Royal Celebrations at the Palace”, linia aleasă fiind cea de “21 Year Old Whisky” – ediţia specială purtând numele de “Royal Salute 21 Regent’s Banket”.

Ambalajul special are ca sursă de inspiraţie sala unde s-a desfăşurat banchetul. Creat de designerul britanic Angela Groundwater, ambalajul se prezintă cu motive albastre şi aurii. Cadoul vine însoţit de un decantor şi o sticlă din porţelan Royal Dalton. Proiectată pentru colecţionari, sticla este decorată cu motive ce amintesc de tunuri şi un cap de leu, elementele sărbătorind salutul utilizat în cadrul sărbătorilor regale din Turnul Londrei. Capacul sticlei a fost conceput prin tăiere cu laser, el fiind inspirat de cupolele sălii de banchet. În ce priveşte conţinutul, Royal Salute 21 Year Old Whiskey este un amestec de single malt, maturat în cadrul distileriilor Royal Salute (marca fiind proprietatea Chivas Brothers) timp de cel puţin două decenii. Textura este netedă, cu note de caramel, măr, lemn dulce şi ghimbir. Pentru intensitate, au fost adăugate note de mirodenii şi alune. Chiar dacă este considerat o ediţie specială, Royal Salute a produs aproximativ cinsprezece mii de sticle, acestea urmând să ajungă inclusiv în Asia şi Orientul Mijlociu – preţul de vânzare comunicat fiind de 130 Dolari (în Marea Britanie preţul este de 150 Lire Sterline). Conferinţa desfăşurată în 1817 a fost o extravaganţă, dacă ne raportăm la acele vremuri, în cadrul banchetului fiind servite peste o sută de feluri de mâncare – pregătite de bucătarul Antonin Carême – el fiind prima celebritate recunoscută în domeniul gastronomiei moderne. De altfel, printre creaţiile sale regăsim o moschee realizată din marţipan (cu o înălţime de aproximativ 120 cm), utilizarea lemnului de santal şi a sofranului, alături de alte ingrediente, fiind considerate printre primele inovaţii în ceea ce se numeşte “grande cuisine”. Mai multe detalii aici (royalsalute.com).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here